Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Απέναντι σε όσα τους καταστρέφουν τη ζωή

Εδωσαν απάντηση και στην εγκύκλιο για τις χαφιεδοκάμερες
Εδωσαν απάντηση και στην εγκύκλιο για τις χαφιεδοκάμερες
Για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες βγήκαν στο δρόμο φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί. Μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς συγκρότησαν το χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Στάθηκαν απέναντι σε όλους αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές τους, απέναντι σε αυτούς που βήμα - βήμα ξεπουλάνε την Παιδεία. Στάθηκαν απέναντι σ' εκείνους που μιλάνε για «διάλογο» για να ανοίξουν τα σχολεία, που παραπλανούν για «καταλήψεις χωρίς αιτία», που θέλουν να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκρατίας στο λαό, που βγάζουν φιρμάνια για τις χαφιεδοκάμερες.

Τα συνθήματά τους, για μια ακόμη φορά, ήταν σαφή: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» και ο ένοχος ίδιος: Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα Προπύλαια, το μεσημέρι, γέμισαν αιτήματα και διεκδικήσεις: «Συνεχίζουμε - δυναμώνουμε τον αγώνα» ξεκαθάριζε το πανό των φοιτητικών συλλόγων της Φυσικομαθηματικής.

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα

Το δυναμικό κάλεσμα 11 γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων και αρκετών διοικητικών συμβουλίων ήταν ξεκάθαρο: Ο αγώνας συνεχίζεται. Για να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο. Για να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05. «Απειθαρχία σε Κοινοτική Οδηγία 36/05 και Νόμο - έκτρωμα. Αγώνας για δημόσια δωρεάν ολόπλευρη μόρφωση» ήταν το μήνυμα του συλλόγου φοιτητών ΤΕΦΑΑ. «Ξεσηκωμός ενάντια στην εξίσωση με τα ΙΕΚ - ΚΕΣ και στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Αγωνιζόμαστε για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν» γράφει το πανό του Παναθηναϊκού Συντονιστικού των ΤΕΙ.

Μαθητές της Αθήνας συγκεντρώθηκαν λίγο νωρίτερα στην Ομόνοια διεκδικώντας ένα σχολείο αναβαθμισμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που θα μορφώνει ουσιαστικά και ολόπλευρα, όχι ανάλογα με την «τσέπη» αλλά με τις ανάγκες των νέων, ενάντια στην αποκέντρωση της εκπαίδευσης και στα σχολεία πολλών ταχυτήτων. Τα συνθήματα τούς έδιναν το τόνο: «Οχι στην Παιδεία της ντροπής, μαθητές του 10 μας κάνετε εσείς».

Φοιτητές - μαθητές ενωμένοι νικητές


Με τα πανό τους στα χέρια, που έγραφαν, «σχολείο να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει», «το σχολείο που μας ετοιμάζουν δε θα περάσει» κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια. Η ατμόσφαιρα έγινε πιο δυναμική: «Φοιτητές - μαθητές ενωμένοι - νικητές». Λίγη ώρα μετά ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φοιτητών, των σπουδαστών, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, της ΠΟΣΔΕΠ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Αρβανιτάκη, και αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Η πορεία ξεκίνησε. Τα συνθήματα ακούγονται πιο δυνατά, στην Πανεπιστημίου, στη Σταδίου, στο Σύνταγμα: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες απ' τις σχολές», «Μ' αυτά τα μέτρα για την Παιδεία θα πάνε φροντιστήριο και τα νηπιαγωγεία». Η διαδήλωση συνεχίστηκε και μπροστά στη Βουλή δεν ξέχασε να «μνημονεύσει» την εγκύκλιο για τις χαφιεδοκάμερες: «Ο,τι και να λέει ο εισαγγελέας το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας». Κατέληξε στην οδό Πανεπιστημίου για να «ξαναξεκινήσει», στις 9 Νοέμβρη, μέρα που έχει καθοριστεί το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού. Να σημειώσουμε ότι σήμερα είναι προγραμματισμένες πανελλαδικές συναντήσεις συντονισμού φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ