Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Κυβερνητική θηλιά στη λειτουργία του

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες από τους εργαζόμενους καθώς πληθαίνουν οι φόβοι ότι ο μαρασμός οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στην υποβάθμιση και το μαρασμό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες, αλλά και για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί για το υπάρχον προσωπικό, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΑ. Η απαξίωση του ΕΚΕΑ προοιωνίζεται - όπως έχουν εκφραστεί φόβοι - την εκχώρηση και αυτού του Κέντρου στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με πρόσχημα την αδυναμία πλήρους λειτουργίας του Κέντρου, που προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της.

Το ΕΚΕΑ τέθηκε σε ημιλειτουργία πριν δυο χρόνια απ' τον τότε υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη με μεγαλόστομες υποσχέσεις, αλλά έχει κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί, ενώ 15 8μηνίτες εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, αν και οι συμβάσεις τους λήγουν στις 11.11.2007. «Είμαστε μια μικρή ομάδα εργαζομένων, εγκλωβισμένοι σε ένα κέντρο - φάντασμα. Τίποτα δεν έχει γίνει για την ολοκληρωμένη λειτουργία του και τώρα κινδυνεύει και η μισθοδοσία μας», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι.

Το ΕΚΕΑ δεν έχει δικό του προϋπολογισμό και η πληρωμή του μόνιμου προσωπικού γινόταν έως τώρα από το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Ομως η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε με έγγραφο ότι δε θα πληρώνει πλέον και τους μόνιμους εργαζόμενους από 15.12.2007. Συνολικά το ΕΚΕΑ έχει οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία. Η συλλογή πλάσματος από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας διακόπηκε, γιατί η εταιρεία που είχε αναλάβει τη συλλογή και αποστολή του αίματος στην Ολλανδία δεν έχει πληρωθεί και οι χώροι αποθήκευσης του ΕΚΕΑ έχουν γεμίσει ασφυκτικά.

Επίσης, το ΕΚΕΑ δε στελεχώθηκε με το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ενώ στερείται και διοίκησης. Δυο πρόεδροι έχουν παραιτηθεί, με τον τελευταίο να καταγγέλλει την πλήρη αδιαφορία του υπουργείου. Πριν μήνες αποχώρησε και το τελευταίο συνεργείο καθαριότητας, ενώ απειλείται η λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων λόγω σοβαρών βλαβών.

Τα προβλήματα αυτά έθεσαν οι εργαζόμενοι σε συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Β. Ριζά. Ομως ο τελευταίος εξαντλήθηκε σε υποσχέσεις, χωρίς να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για την ολοκληρωμένη λειτουργία του ΕΚΕΑ, τη λειτουργία του εργοστασίου των παραγώγων αίματος αποκλειστικά από το Δημόσιο και χωρίς την ανάμειξη των πολυεθνικών εταιρειών.

Για το ζήτημα το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Ερώτηση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ