Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Συνεχίζουν με απώλειες

Από χτεσινή φοιτητική διαδήλωση στο Παρίσι. Οι φοιτητές απαίτησαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα σε συντονισμό με τους εργαζόμενους

Associated Press

Από χτεσινή φοιτητική διαδήλωση στο Παρίσι. Οι φοιτητές απαίτησαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα σε συντονισμό με τους εργαζόμενους
ΠΑΡΙΣΙ.--

Απόφαση να συνεχίσουν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την απεργία έλαβαν, χτες, κατά πλειοψηφία, μετά από τοπικές ψηφοφορίες, τα περισσότερα συνδικάτα των εργαζομένων (η CGT που πρόσκειται στο Γαλλικό ΚΚ, η FO στους Τροτσκιστές) στους σιδηροδρόμους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό και λεωφορεία). Η απόφαση, όμως, στιγματίζεται από την αποχώρηση του μεγάλου συνδικάτου της CFDT σιδηροδρομικών (επηρεάζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα), που εκτίμησε ότι η διαρκώς μειούμενη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις δείχνει πως «το κίνημα χάνει σε δυναμική και ήρθε η ώρα των διαπραγματεύσεων».

Με βάση τα στοιχεία που δίνονται από τις διοικήσεις των δημόσιων εταιρειών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων που απεργούν. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι πλέον απεργεί το 1/3 των εργαζομένων σε αντίθεση με τα 2/3 που συμμετείχαν στην κινητοποίηση την πρώτη μέρα, Τετάρτη.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εντάσεις και μεταξύ των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι το ότι στο σταθμό των τρένων στο προάστιο Αρζεντέιγ του Παρισιού απεργοί τοποθέτησαν φωτοβολίδες στις γραμμές προκειμένου να εμποδίσουν τους συναδέλφους τους που δεν απεργούν να κινήσουν τις αμαξοστοιχίες. Σημειώθηκαν, όπως είναι λογικό, μικροσυμπλοκές.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, και αυτές που απεργούν και αυτές που αποχώρησαν από τις κινητοποιήσεις, δηλώνουν ότι περιμένουν ένα «σαφές πλαίσιο έναρξης διαλόγου» από τον υπουργό Εργασίας. Αυτός, από την πλευρά του, διαμηνύει ότι «δε θα γίνει τίποτε αν δεν τερματιστούν οι απεργίες». Γίνεται δηλαδή φανερό ότι δεν υπάρχει διάθεση για αποφασιστικό αγώνα.

Οι τόνοι ανεβαίνουν και με τους φοιτητές, που αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης (και θέλουν συντονισμό με τους εργάτες), καθώς η Αστυνομία επενέβη σε Πανεπιστήμια σε Παρίσι, Στρασβούργο, Λιόν και Ναντ για να διαλύσει τις καταλήψεις. Μικρότερης εμβέλειας αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν και σε άλλα Πανεπιστήμια, όπως στο Μονπελιέ, όπου συνελήφθησαν πέντε φοιτητές.

«Να ξεπεράσουμε τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατικές ηγεσίες»

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, σε μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Γάλλους απεργούς, υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού των αγώνων όλων των ταξικών συνδικάτων στην Ευρώπη καθώς «η επίθεση κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης και η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έχουν αφετηρία τους την πολιτική της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ