Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θριαμβολογίες για τη ... σταθεροποίηση της χρήσης!

Αναιρείται, όμως, απ' την αύξηση των θανάτων, όπως διαπιστώνεται στη σχετική έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά

Για «θετικά μηνύματα» γίνεται λόγος στην έκθεση για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα που η διαπίστωση αυτή επισκιάζεται από το μεγάλο αριθμό των θανάτων που αποδίδονται στη χρήση ναρκωτικών και ιδιαίτερα της κοκαΐνης.

Ποια είναι τα «θετικά μηνύματα» σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ΕΚΠΝΤ); Οτι «η Ευρώπη ενδέχεται να εισέρχεται σε φάση μεγαλύτερης σταθερότητας και ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση ηρωίνης, η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών είναι, γενικά, λιγότερο συχνές σε σχέση με το παρελθόν» και ότι «τα επίπεδα της χρήσης κάνναβης ενδεχομένως σταθεροποιούνται μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αύξησης».

Μ' άλλα λόγια, η ΕΕ θριαμβολογεί για την προοπτική να σταθεροποιηθεί η εξάρτηση των νέων απ' τη χρήση των ναρκωτικών. Αυτές οι παρατηρήσεις προκύπτουν από την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης 2007 για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Κάνναβη: Σταθεροποίηση της χρήσης της. Περίπου 3 εκατομμύρια άτομα τη χρησιμοποιούν σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση
  • Κοκαΐνη: Εκτιμήσεις για νέα αύξηση της χρήσης. Περίπου 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία τον τελευταίο χρόνο
  • Θάνατοι: 7.000 έως 8.000 θάνατοι λόγω υπερβολικής δόσης ετησίως, ενώ δε διαφαίνεται καμία μείωση της χρήσης με βάση τα πρόσφατα δεδομένα

Σύμφωνα με την έκθεση, 13% των νέων Ευρωπαίων (15-34 ετών) κατά μέσο όρο έκαναν χρήση κάνναβης το τελευταίο έτος. Τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρονται στην Ισπανία (20%), στην Τσεχική Δημοκρατία (19,3%), στη Γαλλία (16,7%), στην Ιταλία (16,5%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (16,3%). Μεταξύ 1999 και 2005, ο αριθμός των Ευρωπαίων που ζήτησαν θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη σχεδόν τριπλασιάστηκε, αν και αυτή η ανοδική τάση φαίνεται πλέον να σταθεροποιείται.

Επίσης, στους νέους ενήλικες (15-34 ετών) καταγράφηκε αύξηση της χρήσης κοκαΐνης κατά το τελευταίο έτος στις περισσότερες χώρες που υπέβαλαν πρόσφατα στοιχεία βάσει ερευνών.

Τέλος, καταγράφηκε αύξηση των θανάτων σε πολλές χώρες, με σαφή, άνω του 30%, αύξηση στην Ελλάδα (2003-2005), στην Αυστρία (2002-2005), στην Πορτογαλία (2003-2005) και στη Φινλανδία (2002-2004).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ