Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ»
Τροπολογία της ΝΔ από καλούπι του ΠΑΣΟΚ

Καταπέλτης οι χτεσινές τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ. Με ονομαστική ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη ολοκληρώνεται η σχετική συζήτηση στη Βουλή

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Την ερχόμενη Τρίτη, με ονομαστική ψηφοφορία ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των εργαζομένων στην «Αλφα Μπανκ», με την οποία χαρίζονται στην τράπεζα πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

Μικρό μέρος του αντιασφαλιστικού οικοδομήματος Σιούφα - Ρέππα και μάλιστα σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, χαρακτήρισε την τροπολογία η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη και τόνισε ότι εκτός των άλλων θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά επτά χρόνια για τους άνδρες και κατά 12 για τις γυναίκες. Γίνεται φανερό, είπε, ότι όταν ακούει κάποιος «ενοποίηση ταμείων», θα πρέπει να περιμένει χτύπημα των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τόνισε, και τη μεταφορά των εργαζομένων της τράπεζας στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), επιβαρύνεται το ΙΚΑ και απαλλάσσεται η εργοδοσία από τις υποχρεώσεις της, αφού θα καταβάλλει μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε 10 δόσεις. Η βουλευτής υπενθύμισε ότι με συμφωνία που έκαναν οι εργαζόμενοι με την Τράπεζα πριν από αρκετά χρόνια έδωσαν από το Ταμείο τους 500 εκατομμύρια δραχμές στην Τράπεζα, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν 600 εκατομμύρια δραχμές. «Της έδωσαν ουσιαστικά μια ολόκληρη τράπεζα», είπε χαρακτηριστικά η Ε. Παντελάκη και εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι το προοίμιο των αντιδραστικών αλλαγών που θα ακολουθήσουν, για να χτυπηθεί ό,τι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Χαρίζουν δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, με τη σειρά του, κατήγγειλε την τρομοκρατία που άσκησε η εργοδοσία της τράπεζας κατά των εργαζομένων που πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία για το θέμα της τροπολογίας. Υπενθύμισε ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός έλεγε ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δε θα μειωθούν οι συντάξεις, κάτι που αναίρεσε λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές. Ο βουλευτής τόνισε ότι σοβαρές ευθύνες έχει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού επί των ημερών του κατά την εξαγορά της «Ιονικής» από την τότε «Τράπεζα Πίστεως» χαρίστηκαν στην εργοδοσία 600 εκατομμύρια δραχμές.

Η σημερινή κυβέρνηση, τόνισε σε άλλο σημείο, με τη συγκεκριμένη «ντροπολογία» χαρίζει στον ίδιο εργοδότη ένα δισ. ευρώ, ακολουθώντας τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που προηγήθηκαν και με άλλες τράπεζες. Πρόκειται, κατέληξε, για διαρκές έγκλημα κατά του δημόσιου συστήματος ασφάλισης, με ευθύνη και των δύο κομμάτων και υπενθύμισε ότι το ταξικό κίνημα με το ΠΑΜΕ ήδη οργάνωσε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, οι οποίες φυσικά και θα έχουν συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι και χτες, στα πλαίσια της δεύτερης μέρας της απεργίας στην «Αλφα Μπανκ» και της στάσης εργασίας όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας.

Μήτρα ο νόμος του ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης θέλοντας να δικαιολογήσει τη σημερινή αντίθεση του κόμματός του στη συγκεκριμένη ρύθμιση, ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν αποτελεί εφαρμογή του νόμου Ρέππα και κάλεσε την κυβέρνηση να μην ψάχνει για συνενόχους, ενώ κατά της τροπολογίας τάχθηκαν ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Επιχειρώντας να υπερασπιστεί την τροπολογία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι η ρύθμιση για το Ασφαλιστικό της «Αλφα Μπανκ» δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά υλοποίηση νόμου που ψηφίστηκε στην προηγούμενη Βουλή και δε θεσπίζει καμία εξαίρεση για τη συγκεκριμένη τράπεζα. Επικαλέστηκε για την προώθησή της τις προβλέψεις του νόμου Ρέππα (επί ΠΑΣΟΚ) και ισχυρίστηκε ότι με τη μεταφορά του προσωπικού στο ΕΤΑΤ δεν προκύπτει καμία επιβάρυνση για το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, αφού η «Αλφα Μπανκ» αναλαμβάνει πλήρως το οικονομικό κόστος της μεταφοράς.

Αναφερόμενος σε σχετική αναλογιστική μελέτη των εργαζομένων που υπολογίζουν το χάρισμα στην τράπεζα στο ένα δισ. ευρώ, είπε ότι η μελέτη αυτή περιείχε όλες τις υποχρεώσεις του Ταμείου και όχι αυτές που μεταφέρονται στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενιαίος ο χαρακτήρας της αντιασφαλιστικής επίθεσης (2007-11-20 00:00:00.0)
Επικυρώνει το νόμο 3371/05 των τραπεζιτών (2007-10-06 00:00:00.0)
Γενναιόδωρες απαλλαγές στο κεφάλαιο (2007-06-08 00:00:00.0)
Με τη «βούλα» του ΣτΕ προχωρούν οι ανατροπές (2006-08-08 00:00:00.0)
Στο πλευρό της κυβέρνησης οι «εργατοπατέρες» (2002-06-18 00:00:00.0)
Υπέρ μιας... «καλής» συγχώνευσης (2002-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ