Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Η κυβέρνηση ομολόγησε ότι η χώρα είναι αθωράκιστη

Αθωράκιστη είναι η χώρα απέναντι στις πλημμύρες, ομολόγησε χτες ο πρωθυπουργός (φωτ. από καταστροφές στη Μεσσηνία)
Αθωράκιστη είναι η χώρα απέναντι στις πλημμύρες, ομολόγησε χτες ο πρωθυπουργός (φωτ. από καταστροφές στη Μεσσηνία)
Το χαμηλό ύψος των αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται για την καταβολή τους, κατήγγειλε χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής.

Απαντώντας ο Κώστας Καραμανλής ομολόγησε μεν τις ελλείψεις που υπάρχουν στην ολοκληρωμένη θωράκιση της χώρας με αντιπλημμυρικά έργα, αλλά τις απέδωσε ως συνήθως στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ισχυρίστηκε ότι επί των ημερών του δρομολογήθηκαν αρκετά έργα «πολλαπλάσια από το παρελθόν» και για τις αποζημιώσεις είπε ότι θα ακολουθηθεί το λεγόμενο «μοντέλο Ηλείας».

Ετσι, είπε ότι αντί του προνοιακού επιδόματος των 670 ευρώ θα δοθεί άμεση ενίσχυση 3.000 ευρώ «χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες». Κατά τον Κ. Καραμανλή προχωρούν και οι διαδικασίες για την οικονομική στήριξη των δήμων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, ενώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλες υπηρεσίες, προχωρούν έργα αντιδιαβρωτικά και δασοτεχνικά.

«Η πραγματικότητα λέει ότι αν διατίθενται έγκαιρα κονδύλια για την πρόληψη, μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, γιατί το κόστος της αποκατάστασης τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερο», τόνισε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής.

Ο κόσμος βοά, είπε, για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις αποζημιώσεις και τις αποκαταστάσεις, αφού δεν υπάρχει σχεδιασμός ολοκληρωμένος για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Υπογράμμισε ότι αυτό που κυριαρχεί μετά τις καταστροφές είναι μια προχειρότητα, αλλά ταυτόχρονα και μια λεηλασία του κοινωνικού πλούτου και τόνισε:

«Σχεδόν κάθε χρόνο ο Εβρος πλημμυρίζει και η ευθύνη είναι διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί τα έργα που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν. Εδώ και τριάντα χρόνια γίνονται καταστροφές από πλημμύρες και άλλα παρόμοια φαινόμενα. Εμείς θεωρούμε ότι το πρώτο πρόβλημα είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, και αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, θα έχουμε ξανά και ξανά αυτά τα φαινόμενα».

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν δύο ειδών πλημμύρες. «Μια είναι η πλημμύρα από τη βροχή που φέρνει καταστροφές, ακόμα και θανάτους και δεύτερη είναι η πλημμύρα που ακολουθεί με την εμπορευματοποίηση της γης, με την κερδοσκοπία από την εκμετάλλευση και αποκατάσταση των καταστροφών από τους εργολάβους».

Καταλήγοντας τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στην αντιλαϊκή πολιτική που δεν προστατεύει το κοινωνικό σύνολο και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ