Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Προεκλογικό πρόγραμμα του ΚΚΡΟ

Από τις πρόσφατες εκδηλώσεις των κομμουνιστών, στην επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης
Από τις πρόσφατες εκδηλώσεις των κομμουνιστών, στην επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρώσικης Ομοσπονδίας σημειώνονται αναλυτικά οι συνέπειες από την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • 55 εκατομμύρια (από τα 74 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού) έχουν μηνιαίο εισόδημα λιγότερο από 5 χιλιάδες ρούβλια (περίπου 150 ευρώ).
  • Η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάτω από τα όρια φτώχειας βρίσκεται κάθε έκτος κάτοικος, ενώ διεθνείς οργανώσεις περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους.
  • Μια μικρή ομάδα ανθρώπων ιδιοποιήθηκε αμέτρητο πλούτο. Η Ρωσία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο σε αριθμό των δισεκατομμυριούχων.
  • Εντείνεται η καταστροφή του τομέα Υγείας.
  • Οργιο εγκληματικότητας έχει αγκαλιάσει τη χώρα.
  • Συνεχίζεται η μείωση του πληθυσμού.
  • Σε κίνδυνο βρίσκεται όλη η κοινωνική σφαίρα.
  • Μειώνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Κατά δυο φορές μειώθηκε ο αριθμός των προσχολικών ιδρυμάτων.
  • Ολο και λιγότερος αριθμός παιδιών παίρνει απολυτήριο.
  • Ελαττώνεται ο αριθμός των φοιτητών, που εισάγονται στα ΑΕΙ χωρίς δίδακτρα, που αυξάνονται ραγδαία.
  • Εξαφανίστηκαν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας. Τεμαχίζεται ο ηλεκτρο-ενεργειακός τομέας. Τα πιο κερδοφόρα κομμάτια του θα ιδιοποιηθούν από τη ρώσικη ολιγαρχία και το ξένο κεφάλαιο. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε αύξηση τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Και αυτό, παρά το ότι από το 1997 οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 600%!
  • Αμεσα απειλείται το δικαίωμα στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.
  • Η υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας από το κράτος έπεσε στο 1% των δαπανών του προϋπολογισμού, ενώ απαιτείται όχι λιγότερο από το 10%. Τα καταστήματα κατά το ήμισυ γέμισαν με εισαγόμενα προϊόντα, συχνά κακής ποιότητας.
  • Το «κόμμα της εξουσίας» κατευθύνεται προς τη δικτατορία, με το πρόσχημα «της ενίσχυσης της εξουσίας» καταπατούνται τα πολιτικά δικαιώματα.

Το ΚΚΡΟ προτείνει 7 «βήματα», σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησής του:

1) Εθνικοποίηση φυσικών πόρων και στρατηγικών κλάδων της οικονομίας. Αποκατάσταση σχεδιασμού. Θα περιοριστεί η εξαγωγή φυσικών πόρων, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, διαμάντια. Θα πραγματοποιείται πλήρης κατεργασία τους στη χώρα, παράλληλα με την ξυλεία, καθώς και τους θαλάσσιους πόρους.

2) Το κράτος θα υπηρετεί το λαό. Το κράτος θα αναλάβει την εξασφάλιση των συντάξεων. Δε θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Αύξηση μισθών, συντάξεων. Σταθερές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι οικογενειακές δαπάνες των κοινωνικών υπηρεσιών δε θα ξεπερνούν το 10% από το συνολικό εισόδημα της οικογένειας. Θα αποκατασταθούν τα κοινωνικά δικαιώματα της σοβιετικής περιόδου.

3) Τα έσοδα από την εθνικοποίηση θα επενδυθούν στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας, καθώς και των συγκοινωνιών, στην οικοδόμηση κατοικιών.

4) Προς τη λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΡΟ θα θέτει τις στρατηγικές επιλογές του σε δημοψήφισμα. Θα διευρυνθούν τα δικαιώματα των συνδικάτων και των εργατικών κολεκτίβων.

5) Ανεξαρτησία της χώρας, ασφάλεια των πολιτών. Ανεξάρτητη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Εθελοντική ένωση των αδελφών λαών που ήταν στην ΕΣΣΔ, πρώτα απ' όλα Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας και πιθανόν Καζαχστάν. Σύναψη πραγματικής, σταθερής ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. Εξωτερική πολιτική για την εδραίωση πολυ-πολικού κόσμου, τη διερεύνηση της συνεργασίας με κράτη που ακολουθούν ανεξάρτητη πολιτική, τη διάλυση του επιθετικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ, την αύξηση του ρόλου του ΟΗΕ.

6) Ανοδο της επιστήμης, του πολιτισμού. Επαναφορά εγγυήσεων ποιοτικής, δωρεάν Παιδείας και Υγείας. Απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης των ιατρικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

7) Νέο σχέδιο Συντάγματος, που θα εξασφαλίζει το πέρασμα της εξουσίας στα Σοβιέτ των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ