Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμα 48 εκατ. στο καρτέλ

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία επιβάλλονται τα πρόστιμα στα μονοπώλια του γάλακτος που, όπως διαπιστώθηκε μετά τη σχετική έρευνα, συμμετείχαν στο καρτέλ του γάλακτος. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού διαπίστωσε ότι υπήρξε επιχειρηματική συνεννόηση μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών για θέματα τιμών παραγωγού, επιβάλλει τα εξής πρόστιμα:

  • Στη «Vivartia» (ΔΕΛΤΑ) 15,979 εκατ. ευρώ
  • Στη «ΦΑΓΕ» 9,31 εκατ. ευρώ
  • Στη «ΜΕΒΓΑΛ» 13,2 εκατ. ευρώ
  • Στη «NESTLE» 6,2 εκατ. ευρώ
  • Στην «ΟΛΥΜΠΟΣ» 3,2 εκατ. ευρώ

Ακόμη, απευθύνεται «αυστηρή σύσταση» στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) να μην επαναλάβει τη συμμετοχή του σε επιχειρηματικές συμπράξεις που παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση απειλείται με πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ και με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης με την απόφαση. Επιπλέον, να μην επαναλάβουν την τακτική της ανταλλαγής τιμοκαταλόγων στο μέλλον και να πάρουν μέτρα απέναντι στους υπαλλήλους και τα στελέχη τους που συμμετείχαν σ' αυτό καλεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις εταιρείες «Vivartia», «ΜΕΒΓΑΛ», «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΡΟΔΟΠΗ» και «Κρι-Κρι».

Για την υπόθεση της εναρμονισμένης πρακτικής σε βάρος της «Friesland» στην αγορά γιαουρτιού επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 132,4 χιλιάδων ευρώ, 82 χιλιάδων ευρώ και 231 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα στις εταιρείες «Vivartia», «ΜΕΒΓΑΛ» και «ΦΑΓΕ».

Τέλος, πρόστιμα επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις «Vivartia», «ΜΕΒΓΑΛ», «Κρι-Κρι» και «ΣΕΡΓΑΛ» για τη μεταξύ τους συνεννόηση να διακόψουν για τέσσερις μήνες τουλάχιστον τις προωθητικές ενέργειες για το φρέσκο γάλα στο νομό Σερρών.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορούν να ασκήσουν έφεση εναντίον της απόφασης φτάνοντας μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ