Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Σύγχυση και ένταση χαρακτηρίζουν το μετεκλογικό σκηνικό

ΣΚΟΠΙΑ.-

Τόσο οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης όσο και αυτές της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι «νίκησαν» στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της Κυριακής, που ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι αμαυρώθηκαν από επεισόδια βίας, διαφθοράς κι «εκφοβισμού» υποψηφίων και εκλογικών επιτροπών.

Η αντιπολίτευση βασίστηκε σε ανεπίσημες εκτιμήσεις και ανέφερε ότι βάσει της καταμέτρησης επί 123 δήμων και κοινοτήτων κέρδισε 23, ενώ οι δυνάμεις του κεντροδεξιού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι ακολουθούσαν με 12. Ωστόσο, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμενόταν να δοθούν στη δημοσιότητα ως πολύ αργά χτες το βράδυ.

Πηγές προσκείμενες στον Γκεοργκίεφσκι απέρριψαν τους ισχυρισμούς περί «θριάμβου» της αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα πως οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης κέρδισαν 38 δήμους και κοινότητες στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι της Κοινωνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της ΠΓΔΜ (αντιπολίτευση) ερμήνευσε τα αποτελέσματα ως «νίκη» και ταυτόχρονα «προκήρυξη πρόωρων εκλογών».

Ο πρωθυπουργός Γκεοργκίεφσκι είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι αν οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης χάσουν με διαφορά άνω του 10%, θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στο μεταξύ ανακοίνωση του ΟΑΣΕ σχετικά με τις εκλογές έκανε λόγο για σοβαρές παρατυπίες και αστοχίες που «απέχουν από σημαντικά πρότυπα όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών».

Η ανακοίνωση έκανε λόγο για «βία», επίσης για «εκφοβισμό υποψηφίων» και «αδυναμία φύλαξης των ψηφοδόχων», δεσμεύσεις που η κυβέρνηση είχε κάνει στον ΟΑΣΕ, αλλά «δεν τήρησε», σύμφωνα με αποσπάσματά της που μετέδωσε το Associated Press.

Ανάμεσα στα επεισόδια ήταν ο πυροβολισμός ενός Αλβανού ενάντια σε έναν Αλβανό αντίπαλου πολιτικού κόμματος στο Ντεμπάρ, 90 χλμ. νοτιοδυτικά των Σκοπίων. Το θύμα βρισκόταν χθες βράδυ σε «κρίσιμη κατάσταση». Οι εκλογές στην πόλη κηρύχτηκαν άκυρες από τις αρχές. Στο Κόντοβο, ένας άγνωστος άνοιξε πυρ εναντίον συγκεντρωμένου κόσμου και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους, στοιχεία για την κατάσταση των οποίων δεν έγιναν γνωστά.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν προέβη σε σχόλια σχετικά με την ανακοίνωση του ΟΑΣΕ, που καλεί για «διεξοδική έρευνα» των καταγγελιών βίας και νοθείας. Η πολιτική κατάσταση, πάντως, χαρακτηρίζεται από παρατηρητές «τεταμένη» ενόψει του δεύτερου γύρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ