Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κάλεσμα υπουργού για συμμετοχή των Μαυροβούνιων στις εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πρόσκληση προς το λαό του Μαυροβουνίου για συμμετοχή στις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη παρά την απόφαση του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς για αποχή, απηύθυνε χτες ο υπουργός Μεταφορών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Ιβάν Μάρκοβιτς.

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες στο Βελιγράδι, ο Μάρκοβιτς απηύθυνε την παραπάνω έκκληση κάνοντας αναφορά και στις τελευταίες επιδοκιμαστικές δηλώσεις που έκανε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, για την πολιτική του φιλοδυτικού Προέδρου του Μαυροβουνίου, λέγοντας: «Εάν το Μαυροβούνιο επιδιώκει να εισέλθει στην Ευρώπη και στον 21ο αιώνα μέσω του αγωγού αποχέτευσης της Μαντλίν Ολμπράιτ, τότε ο λαός του Μαυροβουνίου θα πρέπει να κάνει το δικό του αγώνα αντίστασης»...

Σε άλλο σημείο, ο Μάρκοβιτς κατηγόρησε την ηγεσία του Μαυροβουνίου για την προχτεσινή σύλληψη και δωδεκάωρη κράτηση του Ράτκο Κρσμάνοβιτς, ανώτερου αξιωματούχου του κόμματος της «Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς». Ο Κρσμάνοβιτς, που βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στο Μαυροβούνιο, στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας, συνελήφθη την ώρα που έγραφε σε τοίχο προεκλογικά συνθήματα υπέρ των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Κοστούνιτσα δείχνουν σταθερά οι σφυγμομετρήσεις...

Την ίδια ώρα και περίπου δύο βδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές προεδρικών, βουλευτικές και τοπικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, η τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στη Σερβία εμφανίζει τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα (υποψήφιος Πρόεδρος, που υποστηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο μπλοκ της «Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας») να προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έναντι του επίσης υποψήφιου, νυν Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με αποτελέσματα σφυγμομέτρησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΠΕΤΑ, ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα προηγείται με ποσοστό 45,1% και ακολουθεί ο Μιλόσεβιτς με 38,3%. Η ίδια σφυγμομέτρηση σχετικά με τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, καταγράφει προβάδισμα του αντιπολιτευόμενου μπλοκ «Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας» με ποσοστό 41% και ακολουθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλιστικό Σερβικό Κόμμα-Γιουγκοσλαβική Αριστερά με ποσοστό 38%.

Δολοφονία Κοσσοβάρου Αλβανού δημοσιογράφου

Δολοφονήθηκε προχτές βράδυ στο Βούτσιτερν του βόρειου Κοσσυφοπεδίου ο Σέφκι Πόποβα, Κοσσοβάρος Αλβανός δημοσιογράφος που εργαζόταν επί 26 χρόνια στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Ρίλιντζα». Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ, Ιβάν ντε Σεντ Φουά, ο Πόποβα πυροβολήθηκε από δύο ενόπλους, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης, και υπέκυψε λίγη ώρα μετά στα τραύματά του. Είναι η πρώτη δολοφονία Κοσσοβάρου Αλβανού δημοσιογράφου στο Κόσσοβο από τον Ιούνη του 1999, οπότε έφθασαν στο Κοσσυφοπέδιο οι πολυεθνικές δυνάμεις της ΚΦΟΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ