Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ικανοποίηση διεθνώς, δυσαρέσκεια στο εσωτερικό για την αναβολή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με ικανοποίηση δέχτηκε η διεθνής κοινότητα και κυρίως η διαμεσολαβήτρια Ουάσινγκτον την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ να προχωρήσει σε αναβολή δύο μηνών, τουλάχιστον, της ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Εντελώς αντίθετα, όμως, ήταν τα συναισθήματα της παλαιστινιακής αντιπολίτευσης, αλλά και της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων προσφύγων που τις τελευταίες δεκαετίες ζουν στην Ιορδανία και στο Λίβανο.

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», χαρακτήρισε η Ουάσινγκτον την απόφαση αναβολής της ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, όπως άλλωστε και ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμι. Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Μόσχα, αν και ο υφυπουργός Εξωτερικών, και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Βασίλι Σρέντιν, παραδέχτηκε ότι οι διαφωνίες των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες και σημαντικές. Το «υψηλό αίσθημα ευθύνης» της Παλαιστινιακής Αρχής εξήρε με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Φρανσουά Ριβασό.

«Απώλεια και του τελευταίου ίχνους αξιοπιστίας», χαρακτήρισε την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ, ο Σέικ Αχμέντ Γιανσίν, ηγέτης της «Χαμάς», ο οποίος προέβλεψε αποτυχία της «ειρηνευτικής διαδικασίας» και κάλεσε σε «ιερό πόλεμο κατά του σιωνιστικού κράτους». Εξίσου επικριτικές ήταν οι ανακοινώσεις του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ενώ την απογοήτευσή τους δεν έκρυβαν, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι πρόσφυγες που κατοικούν στα μεγαλύτερα προσφυγικά στρατόπεδα στην Ιορδανία και στο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ