Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συντονισμός δράσης και αλληλεγγύης

Ομιλία της Τ. Αχόκας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Φινλανδίας

Η Τ. Αχόκας
Η Τ. Αχόκας
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για τη δυνατότητα που μας έδωσε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε πολύ επίκαιρα θέματα.

Η Φινλανδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 1995. Στη διάρκεια αυτής της σύντομης χρονικής περιόδου, η πολιτική της κυβερνητικής συμμαχίας, υπό το σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα και τους συντηρητικούς επιβεβαίωσε μία δεξιά πολιτική στον οικονομικό και το στρατιωτικό τομέα στη Φινλανδία.

Η οικονομία της Φινλανδίας εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά τα κέρδη των 50 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αυξήθηκαν περίπου κατά 30% το 1999. Τα τελευταία επτά χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρ' όλα αυτά όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να περικόπτει τις κοινωνικές και δημόσιες δαπάνες. Αυτές οι περικοπές επηρεάζουν την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, τη στέγαση και την εκπαίδευση.

Παρά την καλή οικονομική κατάσταση, 500.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλιά τους και οι καινούριες θέσεις εργασίας δεν είναι μόνιμες θέσεις εργασίας. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νεαροί άνθρωποι καταδικάζονται σε πενία. Η ανεργία, η φτώχεια, η βία και άλλα σοβαρά και καταστροφικά κοινωνικά προβλήματα προκύπτουν από την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού με τους εσωτερικούς εκτελεστές του, όπως επίσης και μέσα στα διεθνή πλαίσια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε διάφορες άλλες μυστικές εταιρίες, όπως η Στρογγυλή Τράπεζα των Ευρωπαίων βιομηχάνων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας τώρα προετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2000. Το σχέδιο προγράμματος για τις εκλογές περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δράσης, για τα δημοτικά συμβούλια, βάση της ανακατανομής του εισοδήματος και της διεύρυνσης της δημοκρατίας.

Προτείνουμε στους δήμους να πάρουν την πρωτοβουλία στη μείωση του χρόνου εργασίας, του ωραρίου, χωρίς παράλληλη μείωση του εισοδήματος. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα με δύο βάρδιες των έξι ωρών. Μετά από πρωτοβουλία του Κόμματος ξεκινήσαμε μια εκστρατεία, για τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας τη διατήρηση του ταχυδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα απαιτεί να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων. Το Κόμμα μας, τονίζει το ρόλο του δημόσιου τομέα στην ανάπτυξη της απασχόλησης, στη δημιουργία νέων ευκαιριών, για ανάπτυξη της κοινωνίας των πληροφοριών, όπως επίσης και στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και των υπηρεσιών πρόνοιας.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική σημαίνει επίσης και στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας. Λόγω της Συνθήκης του Αμστερνταμ έλαβαν χώρα σημαντικές αλλαγές στη χώρα μας. Βήμα με το βήμα πλησιάζει στις δομές του ΝΑΤΟ και με διάφορα ονόματα. Μπορεί να μιλάμε για διατήρηση της ειρήνης ή διαχείριση κρίσεων.

Η Φινλανδία, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις συζητήσεις που γίνονται από κοινού μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φιλανδίας, για συλλογική διαχείριση των κρίσεων, στην ουσία υποστηρίζει τη δημιουργία ευρωστρατού σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια στη Φινλανδία παρόλο που είναι χώρα από τους Αδεσμεύτους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να δημιουργήσει κάποιες στρατηγικές μονάδες για διαχείριση κρίσεων, όπως και άλλες μονιμότερες δομές μέσα στα πλαίσια και του ΝΑΤΟ και να υπάρξει και ένωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα προγραμματίζονται συναντήσεις μεταξύ υπουργών Αμυνας και αρχηγών Γενικών Επιτελείων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Φινλανδία αυτό είναι κάτι καινούριο... Ο νέος δημόσιος ρόλος του στρατού στην κοινωνία. Βλέπει κανείς αυτά τα γυμνάσια στους δρόμους και στα πάρκα του Ελσίνκι ή ο στρατός να παρουσιάζει τα άρματα μάχης στην εξοχή, σε εκθέσεις, για να τα επισκεφτεί κανείς.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα, όπου ο Πρόεδρός της συνεχώς διακηρύττει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί καν θέμα. Και ένα 62% του κόσμου είναι κατά μιας ενδεχόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Φιλανδίας υποστηρίζει τα αιτήματα της «Κίνησης Εναλλακτική Λύση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» για να γίνουν δημοψηφίσματα στις χώρες σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλωστε η καινούρια διακυβερνητική αναμένεται ότι θα αλλάξει τη Συνθήκη, έτσι ώστε να υπάρξουν και ομοσπονδιακού τύπου στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να δημιουργήσει στρατό 200.000 στρατιωτών και θα υπάρχει και μία ομάδα άμεσης δράσης 60.000 στρατιωτών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν μέσα σε εξήντα ημέρες.

Ο χώρος των επιχειρήσεων δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ο κόσμος γενικότερα και αυτό συνάδει και με την απόφαση του ΝΑΤΟ, για τη δυνατότητα να δρα σε όποιο σημείο του κόσμου θέλει. Και είναι απόφαση που ελήφθη κατά τον εορτασμό των 50 ετών του ΝΑΤΟ.

Η ευρεία προπαγάνδα υπέρ αυτής της μοιραίας οικονομικής και στρατιωτικής για την ανθρωπότητα πολιτικής βασίζεται στο νεοφιλελευθερισμό και έχουμε επίσης μία αντίληψη νεοεξελικτισμού ή νεοδαρβινισμού. Και θεωρείται ότι είναι φυσικό. Αλλωστε ο ισχυρός πάντα κερδίζει και ο αδύναμος πρέπει να χάνει.

Αυτού του είδους η προπαγάνδα χρησιμοποιείται επίσης υπέρ των ραγδαίων τεχνολογικών και κοινωνικών μεταβολών, που υπό τις καπιταλιστικές συνθήκες οδηγούν σε ανισορροπία, έλλειψη ισότητας και διακρίσεις κατά των ανθρώπων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Φινλανδίας προτείνει τη συνεργασία των δυνάμεων που δεν έχουν υποκύψει στη δεξιά και μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση στην τρέχουσα πολιτική.

Το Κόμμα μας συνεργάζεται με κινήματα όπως το ALTENATE EUROPEAN UNION ή τη Φιλανδική Επιτροπή Ειρήνης, που καλύπτουν ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών στις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οργανώνουμε και συμμετέχουμε σε εκστρατείες και εκδηλώσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά των αντιθέσεων του ΝΑΤΟ, κατά του πολέμου στην Τσετσενία και κατά της στρατιωτικής εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε διεθνές επίπεδο συμμετείχαμε και υποστηρίξαμε διαδηλώσεις στο Παρίσι, στη Λισαβόνα, στο Αμστερνταμ και στην Κολονία, για τη μείωση του ωραρίου εργασίας.

Είδαμε τη διαδήλωση του Σιάτλ κατά της πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ως σύμπτωμα της αυξανόμενης αντίστασης του κόσμου, στην πολιτική της παγκοσμιοποίησης από την άποψη του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός αυτή τη στιγμή να αρχίσουμε να αντιδρούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κομμουνιστικά Κόμματα και οι αριστερές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πλέον τον κόσμο χωρίς την υποστήριξη ενός πραγματικού σοσιαλιστικού παγκόσμιου καθεστώτος.

Πρέπει να βρούμε τον τρόπο και το κουράγιο να αγωνιστούμε για την προώθηση του σοσιαλισμού στο σημερινό κόσμο. Υπάρχει πραγματική δυνατότητα να οικοδομήσουμε αυτή τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση συνδυάζοντας την παραδοσιακή Αριστερά και την παραδοσιακή συνδικαλιστική δουλιά με τις πρωτοβουλίες των νέων κινημάτων.

Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργήσουμε συμμαχίες όταν αυτό είναι δυνατό και ταυτόχρονα σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε πώς μπορεί να γίνει αυτό σε μία νέα κατάσταση στην κοινωνία, όπου υπάρχει μια αποξένωση του κόσμου από τα πολιτικά πράγματα και υπάρχει πολύ ενεργητική κομμουνιστική προπαγάνδα και επίσης υπάρχει μεγάλη σύγχυση.

Η Ελληνική Επιτροπή Ειρήνης τον προηγούμενο Μάη, εδώ στην Αθήνα, διοργάνωσε μια πολύ σημαντική συνάντηση, για την πρωτοβουλία συντονισμού ενός εναλλακτικού φιλειρηνικού κινήματος, που θα φέρει στον κόσμο την πραγματική ειρήνη και ασφάλεια.

Πέρσι και φέτος συναντιόμαστε πάλι για να συζητήσουμε τις δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας των κομμουνιστικών Κομμάτων και των προοδευτικών κινημάτων, για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής λύσης στο νεοφιλελευθερισμό και στο μιλιταρισμό. Στα διάφορα σημεία της Ευρώπης και του κόσμου, ο κόσμος προσπαθεί να δημιουργήσει κυβερνητικές οργανώσεις και κινήματα τα οποία από κοινού θα αντισταθούν στην πολιτική της κυρίαρχης τάξης.

Αυτό είναι μία πρόκληση για τα κομμουνιστικά Κόμματα και τις άλλες αριστερές δυνάμεις. Μπορούμε να φέρουμε σε αυτές τις δράσεις και τη συνεργασία των νέων κινημάτων, τις δικές μας εμπειρίες. Εμείς έχουμε πραγματικά την οργάνωση, εμείς έχουμε τη μαρξιστική θεωρία, που δεν μπορεί μόνο να ερμηνεύσει τον κόσμο, αλλά τον αλλάζει κιόλας. Είναι διεθνές, παγκόσμιο κίνημα. Εχουμε πάρα πολλές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες στη διεθνή μας καθημερινή μας δουλιά, με διαφορετικές συνθήκες.

Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, για να δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση, για ένα μεγάλο κίνημα, για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς του κόσμου. Εάν διαιρεθούμε θα είμαστε ανίσχυροι και δε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Το γνωρίζουμε από την ιστορία του αριστερού κινήματος. Αμα είμαστε ενωμένοι, θα είμαστε ισχυροί και θα νικήσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ