Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οξύνεται η επιχειρηματική αντιπαράθεση

Η κυβέρνηση επιχειρεί με νομοθετική ρύθμιση να βάλει όριο επέκτασης στην MIG, με στόχο να παραδώσει τον Οργανισμό σε ευρωπαϊκή πολυεθνική

Με κρατικομονοπωλιακού «υπερεθνικού» χαρακτήρα νομοθετική ρύθμιση, της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διαχειριστεί τα αδιέξοδα και αντιφάσεις που γεννά η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της «ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων» και των αναδιαρθρώσεων στην οικονομία. Κάτω από την πίεση του Marfin Investment Group (MIG) και άλλων «ανεπιθύμητων» κεφαλαίων που απειλούν να πάρουν το πάνω χέρι στον ΟΤΕ - ενδεχομένως και αλλού - οι κυβερνώντες επιχειρούν να βάλουν όρια στις βλέψεις ορισμένων από αυτές. Οχι επειδή μετάνιωσαν για τις «ιδιωτικοποιήσεις» και για την παράδοση της παραγωγικής βάσης της χώρας στο πολυεθνικό κεφάλαιο, αλλά - προφανώς - επειδή θέλουν να προωθήσουν άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες «στρατηγικού χαρακτήρα», όπως αυτές προβλέπονται στη βάση του καταμερισμού και της μοιρασιάς της πίτας που υπαγορεύονται από την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο και με την ξαφνική ανακάλυψη του ...«εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος», κατατέθηκε χτες στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία:

  • Για επιχειρήσεις που θεωρούνται εθνικής στρατηγικής σημασίας και για όσες διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου πάνω από το 20% του μετοχικού τους κεφαλαίου προϋποθέτει την έγκριση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που δίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Στη διάταξη προβλέπονται κριτήρια που αφορούν στην εμπειρία των μετόχων με το αντικείμενο των επιχειρήσεων, στη φερεγγυότητά τους, στα επιχειρηματικά σχέδια και ακόμη τη «δομή του μετοχικού κεφαλαίου τους και ιδίως τη συμμετοχή κεφαλαίων εκτός ΕΕ βάσει της αρχής της διαφάνειας και της αμοιβαιότητας».
  • Οι αποφάσεις αυτών των εταιρειών, που αφορούν σε κρίσιμα θέματα, υπόκεινται σε έγκριση από τον υπουργό Οικονομίας. Η ρύθμιση προσδιορίζει «κρίσιμα θέματα» το μετασχηματισμό των εν λόγω επιχειρήσεων, τις συγχωνεύσεις με άλλες εταιρείες κ.ά.
  • Η εν λόγω διάταξη ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή (δηλαδή από χθες), γεγονός που δείχνει και τη σπουδή της κυβέρνησης να προλάβει κινήσεις από την πλευρά της MIG, η οποία μέχρι προχτές είχε σταδιακά αγοράσει το 18,45% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Στο Δημόσιο μετά από αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχει απομείνει το 28%...

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αντίστοιχες κινήσεις επιχειρούν να προωθήσουν και άλλες κυβερνήσεις κρατών της ΕΕ, όπως έκανε πρόσφατα η Γερμανία, που φέρεται να θέλει να εμποδίσει την είσοδο ρωσικών μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας.

Πρόκειται, στην ουσία, για κόντρες ιμπεριαλιστικών κέντρων και επιχειρηματικών συμφερόντων, που βέβαια σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες τους. Οι τωρινές αναταράξεις είναι αποτέλεσμα και της υπερσυσσώρευσης κερδών από την πλευρά μονοπωλίων και κρατών παραγωγής πετρελαίου, που πλέον αναζητούν διέξοδο σε νέους ζωτικούς χώρους και αγορές. Για την περίπτωση των υποδομών στην Ελλάδα φημολογούνταν τέτοιες βλέψεις και για την ΕΥΔΑΠ.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίζονται ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι καθ' όλα εντάξει με το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ (!) κοινοποιώντας και σχετική θετική γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του ελληνικού Δημοσίου στις Βρυξέλλες. Η ουσία, βέβαια, δε βρίσκεται στα όποια νομικά (ή και νομικίστικα) ζητήματα, αλλά στις συμφωνίες (κρυφές ή φανερές) ανάμεσα σε κυβερνήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα, που αργά ή γρήγορα θα βρουν την αντανάκλασή τους στα εθνικά και υπερεθνικά δικαιακά συστήματα και κανόνες, ανάλογα πάντα με τη συγκυρία που κάθε φορά διαμορφώνεται και τις προτεραιότητες των μεγάλου κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά το χρηματιστηριακό τζόγο, η μετοχή του ΟΤΕ, από άνοδο 2,38% που εμφάνιζε μέχρι την ώρα της επίσημης κυβερνητικής ανακοίνωσης, στη συνέχεια υποχώρησε και έκλεισε με πτώση 4,78%. Από την πλευρά της, η διοίκηση της MIG δε σχολίαζε τις εξελίξεις, που όμως αναμένεται να πράξουν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας. Η μετοχή τους από την αρχική άνοδο 3% έκλεισε με πτώση 3%, ενώ της ΕΥΔΑΠ - που φέρεται να διεκδικείται από «επενδυτές» - έχασε όλα τα αρχικά κέρδη (8,9%) για να κλείσει με οριακή πτώση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ