Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Σενάριο τύπου «EL AL» ανασύρει η κυβέρνηση

Το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι το οριστικό κλείσιμο της ΟΑ και η παράδοση του πτητικού έργου σε κάποιο επιχειρηματικό κολοσσό. Αυτό που διερευνούν είναι το πώς θα φτάσουν στην υλοποίηση αυτού του σκοπού...

Ενα ακόμη σενάριο για το κλείσιμο του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) πρόσθεσε χτες η κυβέρνηση, με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών να λέει στη Βουλή ότι στη θέση της πτητικής εταιρείας «Ολυμπιακές Αερογραμμές» «μπορεί να δημιουργηθεί νέα εταιρεία κατά τα πρότυπα της EL AL του Ισραήλ, η οποία έκλεισε για μια μέρα και άνοιξε την επομένη χωρίς χρέη». Οπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, και αυτό το σενάριο απαιτεί την αποδοχή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσον αφορά τους εργαζόμενους, επανέλαβε ότι θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή μετάταξης σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου. Ειδικότερα για τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» - κάνοντας στην ουσία έναν επικοινωνιακό ελιγμό - υποστήριξε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να σωθεί ακριβώς όπως είναι», προσθέτοντας, όμως, πως «για λόγους καθαρά νομικούς αυτό το πράγμα δε φαίνεται να είναι το πιθανότερο σενάριο».

Νωρίτερα ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, πρόβαλε ξανά τον ισχυρισμό του «μονόδρομου» για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ΟΑ. Για να «ενισχύσει», μάλιστα, αυτόν τον ισχυρισμό, πρόσθεσε: «Είναι μονόδρομος η αποκρατικοποίηση, διότι πρώτον έτσι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και, δεύτερον, το δέχονται και τα δύο μεγάλα κόμματα». Ξεκαθάρισε ότι μέσα στο 2008 δε θα υπάρχει το υπάρχον σχήμα του ομίλου, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει ποιο θα είναι το νέο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θα μεταφέρουμε δραστηριότητες από την παλιά στη νέα εταιρεία. Το τι θα μεταφέρουμε, είναι συνάρτηση των διαπραγματεύσεων από δω και στο εξής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσωπική δική μου βεβαιότητα είναι ότι θα διατηρηθούν η Τεχνική Βάση και το "χάντλινγκ" (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών) στην ΟΑ». Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί πέραν του δέοντος ...φιλεργατικός, με την αποστροφή «και γω αν ήμουν στη θέση των εργαζομένων θα αντιδρούσα». Αλλά με την αμέσως επόμενη φράση του «θα πω στους εργαζόμενους ότι πρέπει να παλέψουμε μαζί, αισθάνομαι ότι είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου», ο υπουργός έδειξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να «βάλει στο χέρι» τους εργαζόμενους που εναντιώνονται στις επιλογές της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση να σαρώσει την ΟΑ αποσπά τα «εύσημα» των Βρυξελλών, όπως προκύπτει από συνέντευξη του εκπροσώπου του επιτρόπου για τις Μεταφορές Ζακ Μπαρό στο κρατικό ραδιόφωνο. Ο κύριος, λοιπόν, αυτός είπε ότι ο Ζ. Μπαρό, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό στις Βρυξέλλες, του εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις προσπάθειες που κάνει σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο που θυμίζει μια σχεδόν αδύνατη αποστολή». Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι στις Βρυξέλλες είναι «πρόθυμοι» να εξετάσουν τις νέες προτάσεις που θα υποβάλει η κυβέρνηση, «με τρόπο που να σέβεται το κοινοτικό δίκαιο και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τέλος» στον όμιλο της «Ολυμπιακής» (2008-09-17 00:00:00.0)
Νέες συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση (2007-11-29 00:00:00.0)
Το κράτος καλείται να επιστρέψει 564 εκατ. ευρώ (2006-12-22 00:00:00.0)
«Κλείστε την » προστάζει η κομισάριος των Βρυξελλών (2005-10-07 00:00:00.0)
Την είχαν «προγραμμένη» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (2005-09-23 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» (2003-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ