Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στην πρώτη γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε ανακοίνωσε χτες ότι η Κούβα θα υπογράψει σύντομα τη Διεθνή Συνθήκη για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα καθώς και τη Διεθνή Συνθήκη για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

«Αυτή είναι η πολιτική απόφαση που υιοθέτηση η Κούβα και την ανακοινώνουμε σήμερα, 10 Δεκέμβρη, Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», 59 χρόνια από τότε που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διακήρυξε τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ο Κουβανός υπουργός στους δημοσιογράφους.

Οπως υπογράμμισε, τα δικαιώματα που συμπεριλαμβάνονται στις συνθήκες, προστατεύονται από το κουβανικό νομικό σύστημα, και προ παντός από την Κουβανική Επανάσταση, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί έκφραση του ότι η Κούβα πάντα συνεργάζεται από κοντά με το σύστημα του ΟΗΕ, που βασίζεται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Κούβας και το δικαίωμα του λαού για αυτοδιάθεση. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα ο απάνθρωπος αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Νησί καθώς και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε νέοι Κουβανοί αγωνιστές που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έκανε στον τρόπο που η σοσιαλιστική Κούβα, συμβάλλει στα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων αδελφών λαών, με τα κοινωνικά προγράμματα ιδιαίτερα αυτά της παροχής υπηρεσιών Υγείας, που προσφέρουν πάνω από 40.000 γιατροί και υγειονομικοί σε άλλες χώρες και το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές από φτωχές χώρες σπουδάζουν ιατρική στην Κούβα. Ακόμη το γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο οι φτωχοί άνθρωποι σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που έχουν εγχειριστεί στα μάτια με το πρόγραμμα «Επιχείρηση Θαύμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ