Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Εγκρίθηκε το νέο Σύνταγμα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ενα πολύ σημαντικό βήμα επιτεύχτηκε μετά την έγκριση του τελικού κειμένου του νέου Συντάγματος από τη Συντακτική Συνέλευση, παρά τις προσπάθειες της ολιγαρχίας να ανατρέψει τη διαδικασία, ακόμη και να οδηγήσει τη χώρα στη σύγκρουση, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Χθες, μία μέρα μετά την έγκριση του κειμένου, το προεδρείο της Συντακτικής Συνέλευσης είχε συνάντηση με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, ώστε να ενημερώσει αναλυτικά για βασικά ζητήματα του τελικού κειμένου, καθώς θα συσταθεί επιτροπή μορφοποίησης και συνταύτισης από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, η οποία θα περατώσει και τις υφιστάμενες υποδείξεις. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία θα προηγηθεί του δημοψηφίσματος που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες - δεν αναμένεται πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2008 - για το άρθρο 398 για το εύρος της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, το οποίο συνδέεται όμως και με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ιθαγένικων λαών που συνιστούν το 62% του πληθυσμού και ανάμεσα στα δικαιώματα που κατοχυρώνει είναι και η χρήση των πατρογονικών γαιών, που αποτελούν σήμερα μέρος των λατιφούντιων. Είναι το μόνο εκ του συνόλου των 411 άρθρων που δεν απέσπασε την πλειοψηφία των 2/3 και έχει αποτελέσει το πρόσχημα για την εκδήλωση όλων των σχεδίων αποσταθεροποίησης. Σχέδια που περιλαμβάνουν και την άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ, καθώς οι δήμαρχοι των περιοχών που αντιτίθενται πήγαν στις ΗΠΑ με μοναδικό στόχο να ζητήσουν την υποστήριξή τους ενάντια στα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης Μοράλες.

Πάντως, το γεγονός της έγκρισης χαιρετίστηκε από τον Πρόεδρο Εβο Μοράλες, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αργεντινή και κυρίως από την πλειονότητα του βολιβιάνικου λαού, που βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ