Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ιδρύθηκε η «Τράπεζα του Νότου»

Από τη συνάντηση των ηγετών της Λατινικής Αμερικής που συνυπέγραψαν την ίδρυση της «Τράπεζας του Νότου»

Associated Press

Από τη συνάντηση των ηγετών της Λατινικής Αμερικής που συνυπέγραψαν την ίδρυση της «Τράπεζας του Νότου»
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Μετά από πολλούς μήνες «κυοφορίας» και διαβουλεύσεων η ιδρυτική πράξη της «Τράπεζας του Νότου» - Banco del Sur, που φιλοδοξεί ν' αποτελέσει την απάντηση της Λατινικής Αμερικής στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπογράφτηκε την Κυριακή το βράδυ στο Μπουένος Αϊρες.

«Η Τράπεζα αυτή πρόκειται ν' αποτελέσει το πρώτο βήμα προς ένα κοινό νόμισμα στη Λατινική Αμερική», τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ο οποίος έλαβε πρώτος το λόγο. «Θα επιτρέψει στη Λατινική Αμερική ν' απελευθερωθεί από τις αλυσίδες της οικονομικής της εξάρτησης», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, ενώ Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, που είχε την πρωτοβουλία για τη σύστασή της τόνισε: «Το ΔΝΤ είναι μία κατάρα με τις πολιτικές "σοκ" που φέρνουν την πείνα, την εξαθλίωση, και τη βία στους λαούς μας». Φυσικά το συγκεκριμένο εγχείρημα, πρέπει να σημειωθεί ότι, θα λειτουργήσει σε καθαρά καπιταλιστική βάση, με δεδομένες και τις διαφοροποιήσεις στην οικονομία της κάθε χώρας.

Η Τράπεζα, η οποία θα έχει αρχικό κεφάλαιο 7 δισ. δολάρια, υποστηρίζεται προς ώρας από τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη και αποστολή της θα είναι να στηρίζει οικονομικά προγράμματα ανάπτυξης και συνεργασίας της περιφέρειας με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Η Τράπεζα του Νότου που θα έχει έδρα το Καράκας της Βενεζουέλας και γραφεία στο Μπουένος Αϊρες και τη Λα Πας θα αρχίσει να λειτουργεί τους πρώτους μήνες του 2008.

Ηταν η τελευταία πράξη του οικοδεσπότη της διάσκεψης κορυφής, Αργεντίνου Προέδρου Νέστορ Κίρσνερ, καθώς τον διαδέχεται η σύζυγός του Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ που χθες και επίσημα ανέλαβε καθήκοντα παρουσία και των ηγετών και αντιπροσωπειών των κρατών της περιοχής που παρέμειναν για την τελετή ορκωμοσίας της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ