Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φως» σε αρχαία λιμενικά έργα

Φωτογραφική τεκμηρίωση αρχαίων λιμενικών έργων στη Λέσβο πραγματοποίησε στις αρχές Δεκέμβρη η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με σκοπό να προχωρήσει σε τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση των καταλοίπων και σε μελέτη ανάδειξης. Τα παραπάνω θα συνδυαστούν και με ανασκαφική διερεύνηση σε κάποια σημεία.

Συγκεκριμένα, τεκμηριώθηκαν: Οι δύο λιμενοβραχίονες του βόρειου εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης, γνωστού ως «Μαλοείς λιμήν», χρονολογούμενοι στην κλασική περίοδο. Ο μοναδικός σωζόμενος λιμενοβραχίονας του νότιου λιμανιού της Μυτιλήνης που αποτελούσε τον «τριηρικό» λιμένα (πολεμικό ναύσταθμο) της πόλης. Τα κατάλοιπα της λιθορριπής και τμήμα κλασικού λιμενοβραχίονα από το αρχαίο λιμάνι της Μήθυμνας (Μόλυβος). Τα κατάλοιπα της προσχωμένης λεκάνης του λιμανιού της Αντισσας. Η υποβρύχια λιθορριπή που ενώνει το ακρωτήριο Νησί με την απέναντι χέρσο, στην περιοχή Σκαλοχωρίου, ανατολικά της Αντισσας. Τα κατάλοιπα του κρηπιδώματος από το λιμάνι της Ερεσού, τμήμα του οποίου έχει καλυφθεί από το σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο. Τα υποβρύχια κατάλοιπα που ταυτίζονται στη βιβλιογραφία με λιμενικά έργα στην αρχαία Πύρρα στον κόλπο Καλλονής. Τα κατάλοιπα αρχαίας λιθορριπής και κρηπιδώματος από κυβολίθους στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγ. Φωκά.

Για τους επιστήμονες, «τα λιμάνια της Λέσβου με οφθαλμοφανέστερο παράδειγμα το βόρειο λιμάνι της Μυτιλήνης δείχνουν τη σοφία, οικονομία και ευστοχία των αρχαίων τεχνητών, όπως και την ανάγκη για τη μελέτη και αξιοποίηση τόσο των ίδιων των έργων όσο και των πληροφοριών που προκύπτουν από τη μελέτη τους». Επιπλέον, η ύπαρξη αγκυρών και κεραμικής που εντοπίστηκαν βόρεια του ακρωτηρίου Κέφαλος, «δείχνει τη χρήση του χώρου ως αγκυροβολίου τουλάχιστον από τη Βυζαντινή εποχή και εξής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ