Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσφορά της Δ. Σαμίου στα παιδιά

«Ο κυρ - ο κυρ Βοριάς εφύσηξε σ' όλα τα βιλαέτια/ κι όσα, καλέ, κι όσα καρά - καράβια τ' άκουσαν/ κι όσα καρά - καράβια τ' άκουσαν, όλα λιμάνι πιάσαν...».«Ο κυρ Βοριάς... και άλλα τραγούδια για παιδιά» τιτλοφορείται το τρυφερό δισκογραφικό «δώρο» της ακάματης Δόμνας Σαμίου, σε παιδιά, γονείς και δασκάλους. Ενα διπλό CD με 36 τραγούδια κι ένα ημίωρο DVD με υλικό από τις πρόβες και την ηχογράφηση - γλυκός «καρπός» του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου».

Η ογδοντάχρονη σκαπανέας της μουσικής μας παράδοσης, με γνώση, αγάπη, μεράκι και αξιοζήλευτη δύναμη, σε μια εποχή που καλλιεργείται η λήθη και η φτήνια, συνεχίζει να κάνει εκείνο που πράττει μια ολόκληρη ζωή: να διασώζει ακριβά μα ξεχασμένα ακούσματα του τόπου μας, να μας δίνει ερεθίσματα και να μας κάνει κοινωνούς της αλήθειας και της ομορφιάς τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μισά περίπου από τα 36 τραγούδια δίδαξε η ίδια στους μικρούς μαθητές του δημοτικού σχολείου της γειτονιάς της, του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης. Από αυτά τα παιδιά έφτιαξε τη χορωδία κι από αυτά διάλεξε τους σολίστ της. Στο άλμπουμ τραγουδούν και μερικοί νέοι τραγουδιστές που έχουν μαθητεύσει κοντά της τα τελευταία χρόνια, αλλά και η ίδια η Δόμνα Σαμίου.

Ο πρώτος δίσκος ακτίνας περιέχει τραγουδάκια εύκολα και ανάλαφρα κι απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Ο δεύτερος περιέχει μια επιλογή από χαρακτηριστικά τραγούδια, από διάφορα μουσικά ιδιώματα, που το καθένα διηγείται μια ιστορία. Και για όποιον θέλει να μάθει κάτι παραπάνω γι' αυτή τη δουλιά, περιλαμβάνεται στην ίδια έκδοση ένα DVD με υλικό από τις πρόβες και τις ηχογραφήσεις, με πληροφορίες για τα όργανα, τα τραγούδια και τη ζωή της Δ. Σαμίου. Στο καλαίσθητο βιβλιαράκι που συνοδεύει το ηχητικό υλικό περιλαμβάνονται οι στίχοι όλων των τραγουδιών, ένα σημείωμα της Δόμνας Σαμίου κι ένα κατατοπιστικό κείμενο για το παιδί και το τραγούδι της λαογράφου - εθνολόγου Μιράντας Τερτζοπούλου (στα ελληνικά και τα αγγλικά).

  • Επίσης, πρόσφατα από τη Δόμνα Σαμίου και το Σύλλογό της κυκλοφόρησαν δύο ακόμη ενδιαφέροντα άλμπουμ, τα «Ιστορικά - κλέφτικα τραγούδια» και «Της φύσης και του έρωτα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ