Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευχολόγια από Μπους, συγκράτηση από Μπλερ

Κύριο στόχος της περιοδείας να εξασφαλιστούν σύμμαχοι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Στο στρατοκρατούμενο Ισραήλ, η θέληση για ελεύθερη πατρίδα είναι ζωντανή. Χαρακτηριστική η εικόνα του ανάπηρου Παλαιστίνιου χτες κοντά στη Ραμάλα

Associated Press

Στο στρατοκρατούμενο Ισραήλ, η θέληση για ελεύθερη πατρίδα είναι ζωντανή. Χαρακτηριστική η εικόνα του ανάπηρου Παλαιστίνιου χτες κοντά στη Ραμάλα
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Καλώ τις αραβικές χώρες να απλώσουν το χέρι στο Ισραήλ, ένα βήμα που έχει καθυστερήσει πολύ», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, αναχωρώντας για το Κουβέιτ επόμενο σταθμό της 7ήμερης περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ενα μήνυμα με αποδέκτες τις ηγεσίες των αραβικών χωρών που αποτελεί απλώς στοιχείο της «διπλωματικής» προσπάθειας του Λευκού Οίκου για την προώθηση των στόχων της ιμπεριαλιστικής του ατζέντας για τον έλεγχο της περιοχής.

Επειτα από σχεδόν τρεις μέρες επαφών με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία, ο Μπους αφίχθηκε χτες στο Κουβέιτ - όπου τον υποδέχτηκε ο σεΐχης Σαμπάχ Αλ Αχμαντ Αλ Σαμπάχ - τη μοναδική μαζί με το Ιράκ χώρα που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση συμμετοχής στην πρόσφατη διεθνή διάσκεψη κορυφής της Ανάπολης.

Σε συνέντευξή του προς το αμερικανικό δίκτυο NBC, την οποία παραχώρησε ενώ βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν μια μακρά παρουσία στο Ιράκ που μπορεί να διαρκέσει «κάλλιστα» μια δεκαετία, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν το ζητήσει η ιρακινή κυβέρνηση.

Ετσι, το στίγμα που θέλει να αφήσει ο Μπους επισκεπτόμενος το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι πως μια ειρηνευτική συμφωνία είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του 2009, εφόσον οι δύο πλευρές επιδείξουν σοβαρότητα στις συνομιλίες, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγράψει καμία πρόοδο. «Πιστεύω ότι είναι πιθανό - όχι μόνο πιθανό - πιστεύω ότι θα συμβεί μέχρι τη λήξη της θητείας μου», τόνισε.

Εντούτοις, συγκεκριμένα βήματα προόδου από το ταξίδι του Μπους στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν υπήρξαν, ούτε όμως και αναμένονταν. Γεγονός που τόνισε εμμέσως πλην σαφώς και ο απεσταλμένος του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένος για το κατά πόσον είναι εφικτή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ως το Γενάρη του 2009.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Ισραήλ, πρόσθεσε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία ως το τέλος του χρόνου, εφόσον οι εμπλεκόμενες πλευρές το θέλουν πραγματικά. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας επέμεινε στην άποψη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την ύπαρξη ισραηλινού και παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνουν ειρηνικά. Ανέφερε, επίσης, πως ο Ισραηλινοί γνωρίζουν πως μακροπρόθεσμα η μόνη πραγματική λύση στα προβλήματα ασφάλειας είναι μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ναι» του Αμπάς στη διαπραγμάτευση στη βάση του «διεθνούς δικαίου» (2020-10-27 00:00:00.0)
«Εμπρηστική» ομιλία Πενς στην ισραηλινή Βουλή (2018-01-23 00:00:00.0)
«Μάζεμα» των αντιθέσεων... συγγνώμη υπουργού (2014-01-16 00:00:00.0)
Βολιδοσκόπηση και επανακαθορισμός προτεραιοτήτων (2013-03-16 00:00:00.0)
Διάλογο υποταγής των Παλαιστινίων θέλει το Ισραήλ (2010-08-24 00:00:00.0)
Ισραηλινές επιδρομές και ενόψει της επίσκεψης Μπους (2008-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ