Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διάλογο υποταγής των Παλαιστινίων θέλει το Ισραήλ

Στιγμιότυπο από τις καθημερινές περιπολίες του ισραηλινού στρατού κατοχής, στα Παλαιστινιακά Εδάφη της Δυτικής Οχθης
Στιγμιότυπο από τις καθημερινές περιπολίες του ισραηλινού στρατού κατοχής, στα Παλαιστινιακά Εδάφη της Δυτικής Οχθης
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των «αβέβαιων» διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην παλαιστινιακή πλευρά και το Ισραήλ για «άμεσες ειρηνευτικές» συνομιλίες στις 2 Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου τις χαρακτήρισε «δύσκολες αλλά εφικτές», υπογραμμίζοντας πως, θα έχουν επιτυχία μόνο εφόσον εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Μιλώντας στη συνάντηση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να προσδιορίσει ορισμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με αυτόν, η συζήτηση για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μετά την επίλυση θεμάτων «ασφαλείας», όπως η αποστρατιωτικοποίησή του. Θα πρέπει - υποστήριξε - η παλαιστινιακή πλευρά να αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος του εβραϊκού λαού και να σέβεται τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας του. Πρόσθεσε πως ο ίδιος θα ...επιθυμούσε το Ισραήλ να διατηρήσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή της κοιλάδας της Ιορδανίας στη Δυτική Οχθη.

Ωστόσο, χτες μεταδόθηκε πως οι Παλαιστίνιοι θα αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις, εάν η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώσει νέες κατασκευαστικές δραστηριότητες σε παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ανοικτή επιστολή του Σάεμπ Ερεκατ, επικεφαλής παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, την οποία απέστειλε στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και τη Ρωσία, μέλη του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή».

Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, υποστηρίζοντας πως πρόκειται «για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» κάλεσε την Κυριακή τις δύο πλευρές «να επιδείξουν θάρρος, ηγεσία και ευθύνη, ώστε να πραγματώσουν τις προσδοκίες των δύο λαών».

Σημειώνεται πως στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ύστερα από έντονες πιέσεις των ΗΠΑ προς την παλαιστινιακή πλευρά, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, εκτός φυσικά από τον Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και ο Ιορδανός Μονάρχης Αμπντουλάχ Β'. Και οι τέσσερις αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα την 1η Σεπτέμβρη, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» Τόνι Μπλερ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Κυριακή το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ διόρισε τον Γιοάβ Γκαλάντ στη θέση του νέου αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται πως είναι αυτός που ηγήθηκε της εγκληματικής επέμβασης στη Γάζα το 2008 - 2009, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 1.400 Παλαιστίνιοι.

Τέλος, τα περίπου 50 μέλη των οργανώσεων αλληλεγγύης που τάσσονται ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και είχαν σκοπό να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με το πλοίο «Mariam» αναγκάστηκαν να αναβάλουν προσωρινά το ταξίδι τους, ύστερα από την άρνηση της Κύπρου να τους επιτραπεί να προσεγγίσουν στο νησί. «Το ταξίδι μας δεν έχει αναβληθεί αλλά απλώς υπάρχει καθυστέρηση», δήλωσε η Σαμάρ αλ Χατζ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από την Τρίπολη του Λιβάνου, καθώς συνεχιζόταν η προσπάθεια ανεύρεσης άλλης χώρας προσέγγισης του πλοίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ