Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Γενικευμένη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο ενεργοποιεί και επεκτείνει αντιδραστικές ρυθμίσεις που νομοθέτησαν στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Νέα άγρια χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα και τα ασφαλιστικά ταμεία, την παραπέρα λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων και την εμβάθυνση των περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τον τομέα της Υγείας.

«Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την είσπραξη της συμμετοχής των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και την επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες», προβλέπει το μνημόνιο.

Με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση, τα επιτελεία της άρχουσας τάξης επιταχύνουν την εφαρμογή αποφάσεων (πολλές από τις οποίες έχουν ήδη ληφθεί εδώ και χρόνια) και μέτρων (παλιών και νέων), μέσω των οποίων επιδιώκεται η Υγεία και η Ασφάλιση να παραδοθούν πλήρως στα μονοπώλια.

Το χαράτσι των 3 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων (1.000 δραχμές τότε) «ως αμοιβή εξέταστρων» καθιερώθηκε το 1991 και εφαρμόστηκε απ' όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Για τα μάτια του κόσμου, απ' τα εξέταστρα εξαιρούνταν οι άποροι, ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του δημοσίου και τα «αυστηρώς επείγοντα περιστατικά».

Πλέον, το 3ευρω θα πρέπει να καταβάλλουν όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, ορισμένοι διοικητές επέκτειναν ήδη το χαράτσι και στα επείγοντα περιστατικά, όπως στην περίπτωση του διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», λειτουργώντας προφανώς ως «πιλότος» και για τα χαράτσια που έρχονται.

Νοσοκομεία - εισπράκτορες

Τρόικα και κυβέρνηση προωθούν ακόμα την άμεση εφαρμογή της ολοήμερης επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, που προβλέπεται σε νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού και επεκτείνει τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων σε τομείς όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι επεμβατικές πράξεις, κλπ.

Με την ολοήμερη λειτουργία μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, που, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης, θα λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος με «πελάτες» τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους, που θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους για τις υπηρεσίες Υγείας. Στην ουσία, μεθοδεύεται η κατάργηση της όποιας μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης - ήδη τη 15ετία 1992-2007 η χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε από 41,4% σε 27%.

Στο μνημόνιο συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί το μέγεθος της αύξησης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 30% αύξηση των τιμολογίων των νοσοκομείων για τις ιατρικές πράξεις και τις εξετάσεις, που θα βαρύνουν βέβαια τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς.

Σε ιδιώτες και με τη βούλα

Ακόμα, η κυβέρνηση προωθεί την τοποθέτηση ελεγκτικών εταιρειών στα κρατικά νοσοκομεία «για να βελτιώσουν την οικονομική τους διαχείριση». Με τον τρόπο αυτό διεισδύουν ακόμα περισσότερο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στα νοσοκομεία. Ενδιαφέρον για να αναλάβουν το έργο αυτό, με το ανάλογο τίμημα βέβαια, στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και Κρατικό της Αθήνας, έχουν εκδηλώσει γνωστές ελεγκτικές επιχειρήσεις, όπως οι «Price Waterhouse Coopers», «Deloitte & Touche», κ.ά.

Αγριες περικοπές προωθούνται και στον τομέα του φαρμάκου. Στο μνημόνιο γίνεται λόγος για «αποφυγή των άσκοπων συνταγών», η οποία θα χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πρόκειται για μέτρα που θα κάνουν τα αναγκαία φάρμακα πιο ακριβά και απρόσιτα για τους ασθενείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόβουν παροχές και στέλνουν πελάτες στους επιχειρηματίες (2012-02-05 00:00:00.0)
«Σκούπα» και στις ελάχιστες δωρεάν παροχές (2010-12-02 00:00:00.0)
Καταδιώκει με μανία το δικαίωμα του λαού στην Υγεία! (2010-09-18 00:00:00.0)
Ολοήμερες επιχειρήσεις με άγρια χαράτσια (2010-07-02 00:00:00.0)
Ανεκδιήγητη απόφαση προσαρμογής (2003-02-22 00:00:00.0)
Αγριο απογευματινό χαράτσι (2001-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ