Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Επιστροφή» σε μάχιμο ρόλο εάν κριθεί αναγκαίο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ παραμένει ανοικτός, παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης και ειδικά του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να «τελειώσει τον πόλεμο με υπεύθυνο τρόπο» και να πείσει τον αμερικανικό λαό ότι «τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις» ενόψει και των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοέμβρη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα χειρίστηκε, κατά το σύνηθες, πολύ πιο αριστοτεχνικά το ζήτημα της πολυδιαφημισμένης «αποχώρησης και της τελευταίας μάχιμης μονάδας» από το Ιράκ, δίχως να μεταβεί ο ίδιος στο Κουβέιτ, όπως ο προκάτοχός του Τζορτζ Ου. Μπους, για να διακηρύξει ότι «η αποστολή εξετελέσθη». Εξάλλου, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, συνεπώς και το ιμπεριαλιστικό μέτωπο του πολέμου στο Ιράκ: 56.000 στρατιώτες παραμένουν, ο αριθμός των μισθοφόρων θα διπλασιαστεί στις 7 χιλιάδες, ενώ σε συνεντεύξεις του στα τηλεοπτικά δίκτυα CBS και CNN ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιστρέψουν «με μάχιμες μονάδες» όποτε κριθεί αναγκαίο.

Κατά τον Οντιέρνο, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να μειώσει στις 50.000 τις δυνάμεις του στο Ιράκ έως την 1η Σεπτέμβρη. Οι στρατιώτες αυτοί θα παραμείνουν «έχοντας εκπαιδευτικό - συμβουλευτικό - βοηθητικό ρόλο» έως τον επόμενο χρόνο και... «φυσικά θα έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τον εαυτό τους και εάν κριθεί αναγκαίο να εκτελούν επιχειρήσεις μάχης, εάν αυτό τους ζητηθεί». Τι εννοεί; «Αν υπάρξει πλήρης αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας» ή αν διχαστεί το ιρακινό στράτευμα από πολιτικές διαμάχες, οι ΗΠΑ μπορούν να επανέλθουν σε μάχιμο ρόλο τόνισε ο Οντιέρνο, ενώ άνοιξε το παιχνίδι, υποστηρίζοντας ότι «το Ιράν δεν επιθυμεί να δει το Ιράκ να γίνεται μια σταθερή δημοκρατική χώρα. Θα επιθυμούσαν να δουν μια ευάλωτη θεσμικά κυβέρνηση, που δε θα τους δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον».

Στο μεταξύ, τα επεισόδια βίας αυξάνονται. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένας Αμερικανός κατοχικός στρατιώτης έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια επίθεσης με ρουκέτες σε επιχείρηση στη Βασόρα του νότιου Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, ανεβάζοντας σε 4.417 τους νεκρούς Αμερικανικούς από την έναρξη του πολέμου το 2003. Ενώ ακόμη 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σε άλλες επιθέσεις σε όλο το Ιράκ.

Επίσης, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, μεταξύ αυτών εννέα αστυνομικοί, τραυματίστηκαν το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τις πολύ κακές, έως σχεδόν ανύπαρκτες, βασικές υπηρεσίες με αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη Νασιρίγια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ