Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δρομολογούνται σοβαρές εξελίξεις

Διορία μέχρι το Νοέμβρη φέρεται να δίνει ο ΟΗΕ στις απευθείας διαπραγματεύσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να δρομολογήσει η συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας στην Γραμματεία του ΟΗΕ, στα μέσα Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Κύπρο, αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η αξιολόγηση όλων των έως τώρα δεδομένων και η εξέταση του ενδεχόμενου να συγκληθεί στα τέλη του ίδιου μήνα τριμερής συνάντηση Μουν - Χριστόφια - Ερογλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο ΟΗΕ θα συγκαλέσει τη συνάντηση εάν την αποδεχτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, με στόχο να εκδοθεί ανακοινωθέν που θα καθορίζει το πλαίσιο των επόμενων βημάτων και θα καταγράφει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ανάλογη προσπάθεια για την έκδοση «κοινού ανακοινωθέντος» Χριστόφια - Ταλάτ, είχε καταβάλλει ο Μουν και κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Κύπρο τον περασμένο Γενάρη - Φλεβάρη, με σαφή στόχο και τότε να εκβιάσει τις εξελίξεις.

Ο ΟΗΕ, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή και «τα εναλλακτικά σενάρια» που ήδη έχει εκπονήσει, αν η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων δεν καρποφορήσει μέχρι το Νοέμβριο και ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά πιέζει για διευθέτηση του θέματος μέσα στο 2010.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, αναμένεται να προτείνει την αλλαγή της υφιστάμενης διαδικασίας, είτε με τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης τους πρώτους μήνες του 2011, είτε με διεύρυνση των διαπραγματεύσεων.

Για το ζήτημα του Κυπριακού, ο Γ. Παπανδρέου είχε το Σάββατο μισάωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη της βδομάδας με τη Χ. Κλίντον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε λύση το συντομότερο δυνατόν και το ίδιο αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα, χαιρετίζοντας με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της το παγκόσμιο συνέδριο των απόδημων Κυπρίων, που θα γίνει στη Λευκωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ