Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στο έλεος της καταστροφής και των επιθέσεων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Κρίσιμη» παραμένει η ανθρωπιστική κατάσταση για τα 20 εκατομμύρια πληγέντες των πλημμυρών του Πακιστάν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, που υποστηρίζουν, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, ότι το 70% των 460 εκατομμυρίων δολαρίων που κρίνονται αναγκαία για την άμεση αρωγή των πληγέντων έχει ήδη συγκεντρωθεί. Φυσικά, οι πληγέντες ακόμη παραμένουν ουσιαστικά αβοήθητοι από τη στιγμή που ο Ινδός ποταμός μετατράπηκε σε μία θάλασσα καταστροφής και θανάτου από τις αρχές του μήνα, σκεπάζοντας το ένα πέμπτο του Πακιστάν ή και ακόμη περισσότερο. Για τα εκατομμύρια των πληγέντων η τύχη είναι άδηλη, καθώς οι αρχές της χώρας ασχολούνται με πιο «σοβαρά» ζητήματα, όπως την κατάσταση ασφαλείας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών, ενώ βρίσκονται και στο έλεος των επιθέσεων...

Σε μία αλλαγή «τόνου», κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι αρχές του Πακιστάν προχώρησαν σε επιχειρήσεις απομάκρυνσης δεκάδων χιλιάδων κατοίκων σε ασφαλείς περιοχές, καθώς οι πλημμύρες απειλούν ακόμη δεκάδες κοινότητες στα νότια της χώρας πια, αφού οι όχθες του Ινδού ποταμού ξεχείλισαν στη νότια επαρχία Σιντχ. Πάντως, η πλειοψηφία, περίπου 100.000 άνθρωποι, έφυγε άρον άρον, χρησιμοποιώντας ΙΧ, φορτηγά, ακόμη και πεζή, μεταφέροντας ό,τι κινητό αγαθό μπορούσαν να κουβαλήσουν. Πολλοί από τους κατοίκους που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους διαμένουν προσωρινά σε κυβερνητικούς καταυλισμούς σε δημόσιες εκτάσεις ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε αναμονή για κάποιο καταφύγιο, για νερό και τροφή. Χιλιάδες άλλοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από 20 αγροτικές κωμοπόλεις, που σκεπάσθηκαν από τα νερά στην επαρχία Σεχουάν.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι πνίγηκαν και άλλοι 20 φέρονται ως αγνοούμενοι όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε παρασύρθηκε από τα νερά και ανατράπηκε κοντά στην περιοχή Χαντ Μπουζντάρ της κεντρικής επαρχίας Πουντζάμπ, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, Πακιστανοί αξιωματούχοι καταφτάνουν στην Ουάσιγκτον προκειμένου να έχουν επαφές με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να ζητήσουν την αναδιάρθρωση του δανείου, το οποίο συμφωνήθηκε το 2008 ή την εξέταση νέας χρηματοδότησης εξαιτίας των αναγκών που έχουν δημιουργήσει οι πλημμύρες. Οι οποίες πλημμύρες εμποδίζουν τη συμμόρφωση της χώρας προς τους όρους του δανείου. Το γεγονός αυτό θα σημάνει τη διαιώνιση της επιβολής των άγριων όρων του ΔΝΤ σε βάρος του πακιστανικού λαού. Μάλιστα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν ότι οι πλημμύρες αποτελούν «τεράστια οικονομική πρόκληση» για την κυβέρνηση.

Και αμερικανικές επιδρομές κατά αμάχων

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη σύσταση «ταμείου αρωγής για το Πακιστάν» την επομένη των δηλώσεων της Χίλαρι Κλίντον για την αύξηση της «οικονομικής αμερικανικής βοήθειας». Παρ' όλα αυτά, η βοήθεια των ΗΠΑ ουδόλως γίνεται «θετικά» αποδεκτή από τον πακιστανικό λαό και οι αντιδράσεις του δεν είναι τυχαίες καθώς οι ΗΠΑ, εκτός της χρόνιας επιβολής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους, ακόμη και στην περίπτωση των πλημμυρών αρνούνται τη χρήση των πακιστανικών βάσεων τις οποίες ελέγχουν για τις επιχειρήσεις αρωγής και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, «κατά στρατοπέδου των ανταρτών» που βρίσκεται στο χωριό Κουταμπκχέλ, περίπου 3 χιλιόμετρα νότια της Μιρανσάχ, μεγάλης πόλης στο Βόρειο Ουαζιριστάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Τέλος, με αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας «επανεμφανίζονται» οι Ταλιμπάν καθώς ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες σε τέμενος του Νότιου Ουαζιριστάν που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες. Νωρίτερα τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαφορετική επίθεση στην περιφέρεια Κουράμ στο βορειοδυτικό Πακιστάν κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ