Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Εκ νέου προσαρμογή στην πολιτική του μνημονίου

Την καθιέρωση «υπουργού συντονισμού» και ευέλικτα κυβερνητικά σχήματα προωθεί ο Γ. Παπανδρέου

Η στρατηγική του αντιλαϊκού μνημονίου, η οποία ταυτίζεται με αυτή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει τις «αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα
Η στρατηγική του αντιλαϊκού μνημονίου, η οποία ταυτίζεται με αυτή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει τις «αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα
«Δομικές αλλαγές» στο υπουργικό συμβούλιο και στο πρωθυπουργικό γραφείο, που έρχονται να υλοποιήσουν την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και να διασκεδάσουν τη λαϊκή κατακραυγή για την κυβερνητική στρατηγική, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Αξιοποιώντας το επικοινωνιακό τέχνασμα του ανασχηματισμού ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να προσδώσει στις «αλλαγές» σε πρόσωπα και κυβερνητικά όργανα τον τίτλο του «νέου ξεκινήματος», για να συγκαλύψει τη συνέχιση με ακόμα πιο βάρβαρους ρυθμούς της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου.

Ουσιαστικά, ο «νέος κύκλος των πολιτικών και μεγάλων αλλαγών», που προανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, συνδέοντάς τον μ' έναν «ευρύτερο ανασχηματισμό», αποτελεί την αφετηρία για την παραπέρα θωράκιση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των κυβερνητικών στελεχών, για την αποτελεσματικότερη προώθηση του αντιλαϊκού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Σε τελική ανάλυση, το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το επερχόμενο νέο κύμα των μέτρων είναι αυτά που επιβάλλουν την «ανασυγκρότηση» των κυβερνητικών οργάνων, ενώ οι μετακινήσεις προσώπων γίνονται μόνο για να θολώσουν τα νερά και να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα.

«Ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται εισηγήσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο παραγωγικού, αποδοτικού και σύγχρονου υπουργικού συμβουλίου και πρωθυπουργικού γραφείου (...) έτσι ώστε τα υπουργεία να είναι πιο παραγωγικά, να έχουν αρμοδιότητες συναφείς μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορούμε να πάμε στις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να πετύχουμε από εδώ και πέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης, δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, και οι «μεγάλες αλλαγές θα έχουν δομική αντανάκλαση, τέτοια που να αλλάζει και η λειτουργία του ίδιου του υπουργικού σχήματος», το οποίο σε «επίπεδο δομών θα είναι αντάξιο των σημερινών εντάσεων». Δηλαδή, της έντασης στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός είναι να δημιουργηθεί θέση συντονιστή του έργου των υπουργείων, ενδεχομένως και με τον τίτλο του «υπουργού συντονισμού». Για τη θέση αυτή έχουν ήδη ακουστεί τα ονόματα του υπουργού Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, και του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση.

Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία ενός μικρότερου οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν υπουργοί και στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο θα αναλάβει να ελέγχει την πορεία της υλοποίησης του έργου των υπουργείων.

Ο Γ. Πεταλωτής προσπάθησε χτες να αποσυνδέσει τις αλλαγές από το θέμα της αναπλήρωσης στελεχών του υπουργικού συμβουλίου που θα συμμετάσχουν στις εκλογές στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, προκειμένου να συντηρήσει και το παραπλανητικό σύνθημα των «άφθαρτων» προσώπων που επιστρατεύει η κυβέρνηση.

Πάντως, μέσα στις επόμενες μέρες και το αργότερο μέχρι και τις 3 του Σεπτέμβρη, θα δοθούν στον πρωθυπουργό οι προτάσεις της επιτροπής για τον «Εκσυγχρονισμό της Λειτουργίας της κυβέρνησης», το συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει ο Χ. Παμπούκης και συμμετέχουν ξένοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ