Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΟΙΒΗ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Ανεκδιήγητη απόφαση προσαρμογής

Το γνωστό «χιλιάρικο», που ισχύει απ' το 1991, αναπροσάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε 3 ευρώ, χωρίς να εξαιρεί απόρους, μετανάστες και ασφαλισμένους του ΟΓΑ, όπως ίσχυε μέχρι τώρα

Σε μια πρωτοφανή και ανεκδιήγητη απόφαση προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αναπροσαρμογή των εξέταστρων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Πρόκειται για το γνωστό χιλιάρικο, που θέσπισε η ΝΔ το 1991 (ΦΕΚ 514/11.7.1991 Τεύχος Β΄) με την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Π. Δελημήτσου, της υπουργού Υγείας- Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Γιαννάκου, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Γ. Σούρλα.

Εκείνη η απόφαση προέβλεπε τα εξής: «Οι προσερχόμενοι εις τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση, καταβάλλουν 1.000 δραχμές ως αμοιβή εξέταστρων η οποία προκειμένου για ασφαλισμένους βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».

Εκείνη την απόφαση η κυβέρνηση την αναπροσάρμοσε στην τιμή των 3 ευρώ με απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Οικονομίας Γ. Φλωρίδης, Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, Υγείας Εκτ. Νασιώκας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 53/23.1.2003.

Πέρα απ' την αύξηση κατά 2,22%, στην απόφαση αυτή δεν υπάρχει η εξαίρεση για τους οικονομικά αδύνατους, τους ανασφάλιστους, τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και όσους μεταφέρονται επειγόντως στο νοσοκομείο. Είχε βέβαια προηγηθεί η ετσιθελική επιβολή - κυρίως από το ΙΚΑ - της πληρωμής στα επείγοντα περιστατικά και η είσπραξη μετά απ' το Ταμείο.

Θυμίζουμε ότι οι ίδιοι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν υπογράψει κοινή απόφαση - με κάποιες εξαιρέσεις - για την αμοιβή τριών ευρώ στα Κέντρα Υγείας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1223/20.9.2003.

Ομως, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε - και λόγω των προεκλογικών αναγκών - ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας έστειλε εγκύκλιο με ημερομηνία 1.10.2002, στην οποία ανέφερε ότι η υπουργική απόφαση «δεν έχει τεθεί σε ισχύ» αλλά ότι «θα τεθεί σε ισχύ μόλις τα Κέντρα Υγείας αποκτήσουν οργανωτική αυτοτέλεια και υπηρεσία είσπραξης των εξέταστρων».

Συνεισφορά στην κερδοφορία

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παίρνει αυτές τις απάνθρωπες αποφάσεις - και βγάζει απ' τη μύγα ξίγκι - εμφανίζεται απλόχερη προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Ετσι, κατ' εφαρμογή του νόμου 2889/91 και σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Εκτ. Νασιώκα στο «Βήμα», η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τις ασφαλιστικές εταιρίες για να τους εκχωρηθούν το 20% των κλινών στα μεγάλα νοσοκομεία με ειδικό νοσήλιο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έτσι -τάχα μου - θα μειώσει τις λίστες και ότι θα έχουν έσοδα τα νοσοκομεία. Η αλήθεια βρίσκεται στο γεγονός ότι σπεύδει να εξυπηρετήσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που «δεν τα βρήκαν» με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και δε φτάνει που δημιουργεί - μετά την εφαρμογή των ιδιωτικών ιατρείων - μια ακόμα κατηγορία νοσηλευομένων, εμφανίζεται και ως ...υπηρέτης της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας.

Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης κατήγγειλε χτες η Λ. Μεθωνιού, μέλος του νεοεκλεγέντος Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πατησίων. «Πρόκειται, τόνισε, για συνεισφορά της κυβέρνησης στην κερδοφορία του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ