Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ
Αναθερμαίνεται η συλλειτουργία

Ξανά στο προσκήνιο η διαδικασία των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, που προβλέπει ο νόμος 2889/2001

«Πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι πόρτα - πόρτα στις πολυκατοικίες της περιοχής, να ενημερώσουμε τους κατοίκους για να είναι σε ετοιμότητα για το νοσοκομείο».

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν από μια εργαζόμενη μόλις τελείωσε χτες η γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Πατησίων. Θέμα της συνέλευσης ήταν η τύχη του νοσοκομείου, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο η συμπληρωματική λειτουργία ή η συλλειτουργία του με το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Ηδη γίνεται μια «ακτινογράφηση» των δύο νοσοκομείων από τον καθηγητή Δ. Νιάκα, ενώ για τις γενικές σκέψεις περί της συλλειτουργίας των νοσοκομείων ενημέρωσε το σωματείο των εργαζομένων ο Λ. Λιαρόπουλος.

Οπως πληροφόρησε τη συνέλευση, η πρόεδρος του σωματείου Ουρ. Τόλη, ο Λ. Λιαρόπουλος υποστήριξε ότι το νοσοκομείο είναι φτωχό και μίζερο και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως γενικό αλλά ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή να έχει και μια Μονάδα Αποκατάστασης. Οι τελικές αποφάσεις, όπως μετέφερε το σωματείο, θα παρθούν μετά τη συλλογή των στοιχείων και σε 4-5 μήνες από τώρα. Οι επιλογές αυτές δεν καθορίζονται από τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, αλλά απ' τις ανάγκες στα ευρύτερα πλαίσια του Α' ΠεΣΥ.

Οι εργαζόμενοι αντέκρουσαν το χαρακτηρισμό του μίζερου νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας ότι οι ανεπάρκειες οφείλονται στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης, ενώ παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ανοδική πορεία στην προσφορά του: Ετσι το 2002 νοσηλεύτηκαν 6.118 ασθενείς έναντι 3.500 το 1996. Απ' αυτούς το 10% είναι άποροι ή μετανάστες.

Η φιλολογία για τη συγχώνευση είχε εμφανιστεί και πριν ακριβώς ένα χρόνο. Τότε (1.2.2002) ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Π. Παπαθανασίου με έγγραφό του προς τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και το σωματείο των εργαζομένων έλεγε ότι είχε τη διαβεβαίωση του προέδρου του Α' ΠεΣΥ, Λ. Λιαρόπουλου, ότι το νοσοκομείο «δεν κινδυνεύει να κλείσει ή να αλλάξει μορφή». Ωστόσο, όμως, στις 18.4.2002 ο πρώην διοικητής, παρουσιάζοντας το λεγόμενο «επιχειρησιακό σχέδιο», ανέφερε ότι θα συλλειτουργήσει με το νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Το σχέδιο εκείνο πάγωσε προσωρινά μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Στη χτεσινή συνέλευση παραβρέθηκε και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Δ. Μαντζουράτος - που εκτελεί και χρέη διοικητή. «Το θέμα, είπε, είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν οι τροποποιήσεις. Αν, δηλαδή, θα γίνουν προς την κατεύθυνση που θα έχει κέρδος ο ασθενής ή όχι».

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν η Λ. Μεθωνιού και ο Τ. Αντωνόπουλος, μέλος του νεοεκλεγέντος Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, που τάχτηκαν στο πλευρό των εργαζομένων. «Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που υλοποιείται και περιέχει συγχωνεύσεις, οι οποίες υπακούουν στη λογική των περικοπών των δαπανών και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λαϊκές ανάγκες της περιοχής. Το τι τελικά θα γίνει, θα εξαρτηθεί απ' την πάλη του λαού μας», τόνισε η Λ. Μεθωνιού.

«Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και σε διαρκή επικοινωνία με τους δημάρχους και τους φορείς της περιοχής, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τα δικαιώματά μας», έκλεισε τις εργασίες της συνέλευσης η Ουρ. Τόλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για τη νέα μετακίνηση καρδιολόγου (2024-06-27 00:00:00.0)
Αγωνιστικές δράσεις ενάντια στη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία (2019-11-19 00:00:00.0)
«Ενωσαν» τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (2013-05-02 00:00:00.0)
...και οι απόψεις του Γιαννόπουλου (2006-09-14 00:00:00.0)
Ευχές Σημίτη για λύση προβλημάτων (2002-04-03 00:00:00.0)
«Υποδοχή» του μάνατζερ με συγκέντρωση (2001-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ