Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Εξυπνες» κάρτες και «πράσινα άλογα»

Τη δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης» προανήγγειλε χθες η αρμόδια Κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, προτείνοντας την 1η Ιούνη 2004 ως ημερομηνία έναρξης της ισχύος της. Η σχετική ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρει ότι σκοπός της κάρτας είναι η αντικατάσταση όλων εκείνων των εντύπων που είναι απαραίτητα για την υγειονομική περίθαλψη ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν αυτός βρίσκεται σε άλλο κράτος - μέλος από το δικό του. Προβλέπονται μάλιστα τρεις φάσεις. Στις δυο πρώτες θα αντικατασταθούν όλα τα έντυπα και στην τελευταία θα μετατραπεί σε μια «έξυπνη», ηλεκτρονική κάρτα.

Σε πρώτη ανάγνωση μια τέτοια προαναγγελία θα μπορούσε ενδεχομένως να εντυπωσιάσει εκείνους που αντιμετωπίζουν με αφέλεια τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα «εκσυγχρονιστικά» βήματά της. Σε θεωρητικό επίπεδο τέτοιες ρυθμίσεις εναρμονίζονται πλήρως και ενδυναμώνουν όλα τα «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» της ΕΕ και της Κομισιόν, περί των πλεονεκτημάτων που απολαμβάνει ένας Ευρωπαίος πολίτης. Αυτό της ελεύθερης διακίνησης, της ισότητας, των ευκαιριών κλπ. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν γεμίζουν σελίδες προπαγανδιστικών φυλλαδίων με επιμέρους λεπτομέρειες για τα δικαιώματα ενός πολίτη κράτους - μέλους της ΕΕ στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Απαντούν έτσι σε πολλά ερωτήματα, αλλά όχι και στα καίρια.

Το καίριο στην προκειμένη περίπτωση είναι για ποια υγειονομική περίθαλψη γίνεται λόγος. Η ίδια η ανταπόκριση αναφέρεται και στο «λεπτό» ζήτημα της... ευκολότερης είσπραξης από τα ασφαλιστικά ταμεία, των χρημάτων που τυχόν θα καταβάλλει ένας πολίτης για την περίθαλψή του σε μια χώρα της ΕΕ. Επίσης, ο πολίτης θα έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο λόγος λοιπόν είναι για μια «έξυπνη» κάρτα για...«χαζούς» ασφαλισμένους. Γιατί τέτοιους τους θεωρεί η ΕΕ που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Που περικόπτει τις δαπάνες των ταμείων για την περίθαλψη ονομάζοντάς τις «σπατάλες» γενικά και αόριστα. Που «πετσοκόβει» τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, οι οποίοι, στο «κάτω κάτω της γραφής», ελάχιστες ελπίδες έχουν για ένα ταξιδάκι στην Ευρώπη με τέτοιους μισθούς και συντάξεις!


Γ. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα με το Μετρό (2024-10-02 00:00:00.0)
Σκιαμαχίες με αφορμή εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας (2019-08-21 00:00:00.0)
Εγκύκλιος για το χαράτσωμα των νοσηλευόμενων... (2010-10-26 00:00:00.0)
Διαχωρισμοί στα μέτρα του κεφαλαίου (2007-10-24 00:00:00.0)
«Φάτε μάτια»... ηλεκτρονικές κάρτες (2003-09-12 00:00:00.0)
Η αέναη επιστροφή του ολοκληρωτικού κοινωνικού ελέγχου (2000-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ