Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ» ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Δε δέχονται ως «μοιραίο» την απόλυσή τους

Ο «Ρ» είχε καταγγείλει από τις 23/1/2001 ότι η «ενοικίαση» εργαζομένων αποτελεί μια από τις πιο άθλιες «μορφές» απασχόλησης, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ
Ο «Ρ» είχε καταγγείλει από τις 23/1/2001 ότι η «ενοικίαση» εργαζομένων αποτελεί μια από τις πιο άθλιες «μορφές» απασχόλησης, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ
«Η καμπάνα χτυπά για όλους μας»! Με αυτή τη φράση, δανεισμένη από το γνωστό έργο του Ε. Χέμινγουέι, περισσότεροι από 400 «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, απευθύνθηκαν στους συναδέλφους τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ζητώντας συμπαράσταση ενόψει της απόλυσής τους, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους. Αρκετοί από αυτούς εργάζονται από 2-4 χρόνια στην τράπεζα, ενώ δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία.

Στην επιστολή τους προς τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, τονίζεται: «Εμείς, λοιπόν, που αυτή τη στιγμή στελεχώνουμε υπηρεσίες αιχμής σε διάφορα καταστήματα της Εθνικής και ικανοποιούμε πάγιες ανάγκες της, αριθμούμε πάνω από 400 άτομα και βρισκόμαστε κάτω από το φάσμα της απόλυσης στο τέλος Φλεβάρη, οπότε λήγουν οι συμβάσεις μας. Και αυτό διότι αν ανανεωθούν για άλλη μια φορά τότε πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, βάσει της προσαρμογής της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή».

Οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, θύματα μιας από τις πιο άθλιες «μορφές» απασχόλησης που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, έχουν προσληφθεί από την εταιρία «αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού» DATAPLAN ΑΕ, η οποία, όπως καταγγέλλουν, δημιουργήθηκε το 2000 από την ίδια την Εθνική Τράπεζα. Προηγουμένως, ανάλογες υπηρεσίες πρόσφερε στην Εθνική Τράπεζα η εταιρία INTERSYS. Η συνεργασία τους διεκόπη και οι «ενοικιαζόμενοι» πέρασαν στη νέα εταιρία, συνεχίζοντας την εργασία τους στην τράπεζα.

Με την αλλαγή εργοδότη, οι εργαζόμενοι έχασαν το δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με τις οποίες έχουν προσληφθεί, σε αορίστου. Αυτή την περίοδο συμπληρώνουν ένα ακόμη διάστημα 23μηνης εργασίας και οι συμβάσεις τους λήγουν, ενώ η τράπεζα θα επιδιώξει - όπως καταγγέλλουν - να κάνει νέες προσλήψεις με το ίδιο καθεστώς. «Και η ιστορία επαναλαμβάνεται», τονίζουν στην επιστολή τους.

Προσθέτουν, επίσης: «Η διοίκηση της Εθνικής δεν προχώρησε σε διαγωνισμούς για την ικανοποίηση των χρόνιων αναγκών των καταστημάτων της, αλλά με την εταιρία DATAPLAN ΑΕ προσπάθησε να επινοικιάζει φθηνά νέους εργαζόμενους που θα παράγουν πολύ εντατικά στους μήνες που διαρκούν οι συμβάσεις τους και, ως επί το πλείστον, η ίδια η διοίκηση άφησε να αιωρείται η ελπίδα μονιμοποίησης για τους πιο "αποδοτικούς", για να "δώσουν" τον καλύτερό τους εαυτό».

Οι «ενοικιαζόμενοι» ασκούν κριτική και για τη συμπεριφορά εργαζομένων με σχέση αορίστου χρόνου σε βάρος τους και επισημαίνουν ότι εδώ και δυο χρόνια η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής αγνοεί τις εκκλήσεις τους. Η στάση της διοίκησης έχει καταγγελθεί πάνω σε αυτό το θέμα και από την ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ., θέση της οποίας είναι να καταργηθεί η «ενοικίαση» εργαζομένων και η τράπεζα να κάνει προσλήψεις, για να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ