Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΓΑΛΛΙΑ - ΚΙΝΑ
Διαφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την ανάγκη για «αποφασιστική πολιτική και διάλογο», τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων προκειμένου να αναγκαστεί το Ιράν να εγγυηθεί ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει σαν στόχο την κατασκευή όπλων, εξέφρασε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών βλέψεων, που έχει και η Γαλλία στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή, ο Ν. Σαρκοζί, ισχυρίστηκε ότι «οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για να αντιληφθούν οι ιρανοί αξιωματούχοι ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο, η χώρα του είναι υπέρ της επιβολής σκληρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι συμφέρον του Ιράν «να απαντήσει σαφώς στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας που ζητά να τερματίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και κυρίως τον εμπλουτισμό του ουρανίου και παράλληλα να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών του Ιράκ και του Λιβάνου ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση ταλιμπανισμού, όπως συμβαίνει στο Αφγανιστάν»...

Στο μεταξύ, διήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης Σαΐντ Τζαλίλι, σημειώνοντας ότι το Ιράν και η Κίνα, έχουν «βασικά όμοια» θέση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς αντιτίθενται σε μια ενίσχυση των κυρώσεων, όπως και στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, ενώ υποστηρίζουν την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ