Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ
Επισφράγιση γιγαντιαίων συμβολαίων για το κεφάλαιο

ΣΟΦΙΑ.--

Η ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων έχει γίνει πόλος που προσελκύει τα μονοπωλιακά συγκροτήματα για νέες μπίζνες σε βάρος των λαών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν χτες ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βουλγαρία. Ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέφει στη χώρα του με την υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού «Νότιο Ρεύμα», το οποίο θα ξεκινά από τη Ρωσία και θα διαπερνά υπογείως τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία για την παραπέρα επέκτασή του.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕ απάντησε ότι παραμένει δεσμευμένη σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό αγωγό «Ναμπούκο» που θα μεταφέρει πετρέλαιο από την περιοχή της Κασπίας μέσω της Βουλγαρίας.

Οι δύο χώρες, παρουσία του Πούτιν και του Βούλγαρου ομολόγου του Γκ. Παρβάνοφ, υπέγραψαν συμφωνία αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του δεύτερου βουλγαρικού Ατομικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας «Μπέλενε». Πρόκειται για το πρώτο έργο του ρωσικού ομίλου «Atomstroyexport» σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και της Ελλάδας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη».

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, αλλά και ουσιαστική αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας που υπογράμμισε τις πανευρωπαϊκές διαστάσεις των νέων αγωγών, αναφερόμενος στη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας Χρήστου Φώλια, κορυφαίων διοικητικών στελεχών των επιχειρήσεων «Ελληνικά Πετρέλαια» και «Προμηθέας» στην υπογραφή της συμφωνίας «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη». Φυσικά και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου έχουν κάθε λόγο να θριαμβολογούν αλλά οι λαοί δεν πρόκειται ουσιαστικά να ωφεληθούν.

Και ρωσικές βάσεις σε Σερβία;

Σε μια παράλληλη αλλά καθόλου άσχετη εξέλιξη, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νόβι Ρεγκιόν», επικαλούμενο δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας Slobodna Dalmacija, αναφέρεται σε πιθανότητα εμφάνισης 2 ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στα Βαλκάνια, ως απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στην Ανατολική Ευρώπη τα συστήματα αντιπυραυλικής τους άμυνας. Οι βάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα εγκατασταθούν στη Σερβία και στη Βοσνία (στο σερβικό τμήμα της).

Μέχρι στιγμής, αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές, αλλά είναι φανερό πως η ενίσχυση της ρωσικής οικονομικής και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια, προκαλεί σε πολλούς συνειρμούς και υποθέσεις σχετικά με την αύξηση και της στρατιωτικής της επιρροής στην περιοχή, πολύ περισσότερο που Ρώσοι στρατιωτικοί δηλώνουν με κάθε ευκαιρία πως και ο ρωσικός στόλος επιστρέφει στη Μεσόγειο, όπου μάλιστα αυτές τις μέρες διεξάγονται κοινά γάλλο-ρωσικά ναυτικά γυμνάσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ