Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διαχείριση ή απεξάρτηση;

Κάποιους άξονες από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) κατά των ναρκωτικών - ως οφειλόμενη απάντηση σε ερώτηση που του υποβλήθηκε προ ημερών - παρουσίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

Πέρα απ' το διαχειριστικό χαρακτήρα του ΕΣΔ, ανάμεσα στα άλλα, ο Θ. Ρουσσόπουλος είπε ότι προβλέπει «σύνδεση των στεγνών προγραμμάτων με τα προγράμματα μεθαδόνης, για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της εξάρτησης και να οδηγήσουμε στην κοινωνική επανένταξη».

Δε διευκρίνισε όμως ότι αν αυτή η διασύνδεση περιλαμβάνει και τη διακοπή της χρήσης των ουσιών - συμπεριλαμβανομένης μετά από ένα στάδιο σωματικής αποτοξίνωσης και της μεθαδόνης. Αλλιώς, η όποια διασύνδεση όχι μόνο δε θα οδηγήσει στην «κοινωνική επανένταξη», αλλά θα αποτελέσει και μπουρλότο στα θεμέλια της απεξάρτησης, όπως υλοποιείται σήμερα μέσα απ' τα στεγνά προγράμματα. Αλλωστε, ο μέχρι τώρα τρόπος της χορήγησης της μεθαδόνης -χωρίς δηλαδή την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη - οδήγησε σε αποτυχία τα προγράμματα της υποκατάστασης και σε εκείνες ακόμα τις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να είχαν κάποια χρησιμότητα - στην προοπτική πάντα της «τελικής απεξάρτησης», όπως έλεγε η αρχική φιλοσοφία της εισαγωγής των υποκαταστάτων.

Μοιραία όμως η μετεξέλιξη αυτών των προγραμμάτων σε προγράμματα συντήρησης επέτεινε τη διαχειριστική - αντί για τη ριζική αντιμετώπιση - του προβλήματος της εξάρτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ