Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οργανώνουν το σχολείο των επιχειρήσεων

Σε αγαστή συνεργασία, υπουργείο Παιδείας, επιχειρηματίες της Εκπαίδευσης και εταιρείες Πληροφορικής σχεδιάζουν το «σχολείο του μέλλοντος - το μέλλον του σχολείου». Η χτεσινή παρουσίαση του διεθνούς συνεδρίου με τον παραπάνω τίτλο, που πραγματοποιείται από τα «Εκπαιδευτήρια Δούκα» και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας τον ερχόμενο Απρίλη, ήταν ενδεικτική των προθέσεων για την πορεία των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, αλλά και το ρόλο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες νέες τεχνολογίες.

Ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέτζος, κατά τη χτεσινή παρουσίαση, σημείωσε τη σημασία που αποδίδει η ηγεσία του υπουργείου στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι για να εφαρμοστεί η στρατηγική της ψηφιακής σύγκλισης, πρέπει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και δυνατότητες που δίνονται και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σημείωσε επίσης την ταύτιση του σχεδίου για το «σχολείο του μέλλοντος» με τη στρατηγική του υπουργείου - που προπαγανδίζεται έντονα τελευταίως - για το «έξυπνο σχολείο».

Ετσι εξηγείται, άλλωστε, και το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας βάζει τη σφραγίδα του σε μία εκδήλωση που οργανώνεται από ένα ιδιωτικό σχολείο με χορηγούς μεγάλες επιχειρήσεις. Οπως σημειώθηκε χτες, το συνέδριο θα ασχοληθεί με ζητήματα, όπως ο ρόλος της διά βίου μάθησης, η αλλαγή του ρόλου του μαθητή και του διδάσκοντος, η χρήση των νέων τεχνολογιών και άλλες καινοτομίες που προβάλλονται προπαγανδιστικά από την ΕΕ, προκειμένου να προωθηθούν αντιδραστικά μέτρα στην εκπαίδευση. Αλλωστε, το περιεχόμενο, ο προσανατολισμός και ο στόχος του σχολείου έχουν μπει στο στόχαστρο των αναδιαρθρώσεων, καθώς το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω της ΕΕ, βλέπει την Εκπαίδευση σαν ένα εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του και ζητά την αλλαγή της φυσιογνωμίας του σχολείου.

Οπως, πάντως, φάνηκε από τη χτεσινή παρουσίαση, στο «σχολείο του μέλλοντος» τα μονοπώλια θα κατέχουν εξέχουσα θέση προωθώντας τα προϊόντα τους. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η παρουσία μεγάλων εταιρειών Πληροφορικής στη λίστα των χορηγών του συνεδρίου: «Microsoft», «Byte», «WIND», «PC Systems» και «Intel». Ο εκπρόσωπος της «Microsoft» αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «συνέταιροι στην εκπαίδευση», το οποίο εφαρμόζεται σε 100 χώρες, προκειμένου, σύμφωνα με όσα δηλώνει η «Microsoft», να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να εντάξουν τις νέες τεχνολογίες στη μαθησιακή διαδικασία. Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για τυπική συμπεριφορά ενός μονοπωλιακού κολοσσού που εξασφαλίζει μέσα από τις δομές του κράτους, σε συνεργασία με τις πρόθυμες κυβερνήσεις, τεράστια κέρδη. Ο εκπρόσωπος της «PC Systems» αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί από την εταιρεία στη διάρκεια του συνεδρίου και θα αφορά την ηλεκτρονική κάρτα υγείας για μαθητές από την ηλικία των 5 ετών και μέχρι να τελειώσουν το σχολείο. Οπως είπε, επιθυμία της εταιρείας είναι να υιοθετηθεί ένα τέτοιο σύστημα, καθώς ήδη ανάλογο πρόγραμμα εφαρμόζεται για αθλητές μετά από συμφωνία της εταιρείας με την ΕΠΟ.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν ο Κοινοτικός επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης Jan Figel και εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών που θα παρουσιάσουν διάφορα μοντέλα «σχολείων του μέλλοντος», όπως αυτό της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ όπου έχει φτιαχτεί σχολείο σε συνεργασία με τη «Microsoft».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ