Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ
Σε εφαρμογή οι μηχανισμοί χειραγώγησης

Την εμβάθυνση της προσπάθειας για χειραγώγηση και ενσωμάτωση της νεολαίας μέσα και από τη λειτουργία του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΣΝ) προωθεί η κυβέρνηση. Ετσι με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών, οι εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων συμβουλίων των ΤΣΝ στους δήμους και τις κοινότητες θα διενεργηθούν στις 22, 23, 29 και 30 Μάρτη, σε ακριβή μέρα που θα ορίσει το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο.

Να θυμίσουμε ότι τα ΤΣΝ αποτελούν μια αντιδραστική ρύθμιση, πλαισιωμένη από τη δήθεν ανάδειξη της συμμετοχής των νέων στα «κοινά». Στην πραγματικότητα μέσα από τα ΤΣΝ επιδιώκεται η απαξίωση των φορέων που ήδη έχει το νεολαιίστικο κίνημα, δηλαδή των μαθητικών συμβουλίων, των φοιτητικών συλλόγων, των επιτροπών νέων σε εργατικά σωματεία κλπ.

Προωθείται το πρότυπο της «ακομμάτιστης» και «απολιτικής» συμμετοχής των νέων, καθώς οι εκλογές γίνονται με ενιαία λίστα, χωρίς να επιτρέπεται η έκφραση μέσα από οργανωμένες παρατάξεις. Στόχος είναι να εγκλωβιστούν οι νέοι στην ψευδεπίγραφη «συμμετοχή» και «επίλυση» δήθεν τοπικών νεολαιίστικων ζητημάτων, μακριά από οποιαδήποτε μορφή συλλογικής διεκδικητικής πάλης και κυρίως με καλά κρυμμένες τις αιτίες των προβλημάτων τους.

Μάλιστα, ακόμα και αυτή η επίκληση συμμετοχής είναι ψευδεπίγραφη, καθώς ο πρόεδρος του ΤΣΝ συμμετέχει με δικαίωμα λόγου κι όχι ψήφου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Και μέσα από αυτό το διακοσμητικό ρόλο όμως, οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτούς τους μηχανισμούς ουσιαστικά καλούνται να δώσουν άλλοθι νομιμότητας στις αντιδραστικές πολιτικές επιλογές. Ιδιαίτερα σήμερα που οι δήμοι αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες, που η «αποκέντρωση» αποτελεί όχημα για την αποτελεσματική προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, τα ΤΣΝ καλούνται να νομιμοποιήσουν όλη τη δραστηριότητα που περνάει από τους δήμους: Διαφοροποιήσεις σχολικών προγραμμάτων, ΣΔΙΤ, επιχειρήσεις στα σχολεία, εμπορευματοποίηση Παιδείας και Υγείας, ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες των δήμων, ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ