Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
  • Η ανεξαρτητοποίηση Κουκοδήμου πυροδοτεί πολιτικές διεργασίες και σενάρια πρόωρων εκλογών
  • Θ. Ρουσόπουλος: Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του έργου της

Σενάρια και πολιτικές διεργασίες πυροδοτεί η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Κ. Κουκοδήμου, καθώς η ΝΔ βρίσκεται πλέον με τον οριακό αριθμό των 151 βουλευτών, εξέλιξη που με κάθε τρόπο επιχειρούσε εδώ και καιρό να αποτρέψει το Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά τη διαβεβαίωση του «ανεξάρτητου» πλέον βουλευτή ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα να στηρίζει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αισθάνεται «ανασφαλής» και αναζητά τρόπους να εμπεδώσει την εικόνα της «ισχυρής διακυβέρνησης».

Επίσημα, βέβαια, τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν κανένα προβλήματα να κυβερνήσουν και με 151 βουλευτές, θεωρώντας δεδομένη τη «σύμπνοια» και την «ομοψυχία» μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και γιατί κανείς δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος να ρίξει την κυβέρνηση. Από την άλλη όμως γνωρίζουν πολύ καλά, έχοντας υπόψη το προηγούμενο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ότι δεν είναι εύκολο να εξαρτάται η κυβέρνηση από τις «επιθυμίες» και τα «αιτήματα» καθενός βουλευτή. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να είναι «όμηρος» κανενός.

Επιχειρώντας να προλάβει μια παραλυτική για την κυβέρνηση έκρηξη της εκλογολογίας, ο Κ. Καραμανλής, διά στόματος του εκπροσώπου του, διαμήνυσε ευθύς μετά τη χτεσινή κίνηση του βουλευτή ότι η κυβέρνηση συνεχίζει σα να μην έγινε τίποτα. «Ο βουλευτής Κ. Κουκοδήμος πήρε την απόφασή του. Η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτη στην υλοποίηση του έργου της, για το οποίο έλαβε πρόσφατα ισχυρή λαϊκή εντολή», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το ξεπούλημα των λιμανιών και η κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, που σχεδιάζεται να γίνει ταυτόχρονα με τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή στις 15 του μήνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης μπαίνει πιο σοβαρά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, οι οποίες αν διεξαχθούν σε διάστημα 18 μηνών από τις προηγούμενες του περασμένου Σεπτέμβρη, θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό. Σε κάθε περίπτωση, έχουν αρχίσει να ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Τα σενάρια των εκλογών ενισχύθηκαν με αφορμή τη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον Καρ. Παπούλια, αλλά γεγονός είναι ότι είχε ανακοινωθεί από τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το πρόσφατο ταξίδι του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις...

Τελικά, ο Κ. Κουκοδήμος επέλεξε το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης, που του είχε υποδείξει ο Β. Μεϊμαράκης εξερχόμενος την περασμένη Τρίτη από το Μέγαρο Μαξίμου... Η λύση αυτή, που φυσικά δεν ήταν «προσωπική» απόφαση του βουλευτή, εκτονώνει την αγανάκτηση που επικρατούσε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τη συμπεριφορά του, ενώ επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάρει μια ανάσα και «να αλλάξει την ατζέντα». Για τον ίδιο λόγο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε παραίτηση ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) Σπ. Κλαδάς.

Την ανεξαρτητοποίησή του ο Κ. Κουκοδήμος γνωστοποίησε με σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής στις 6.10 χτες το απόγευμα. Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής Πιερίας, «μέρες τώρα γίνεται μία επίμονη, σκληρή και άδικη επίθεση κατά του προσώπου μου, η οποία προεκτείνεται εναντίον της πολιτικής παράταξης, στην οποία με υπερηφάνεια ανήκω». Δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για την πλήρη δικαίωσή του, ηθική και πολιτική και καταλήγει: «Μέχρις ότου, όμως, η οδυνηρή για μένα αυτή κατάσταση τελειώσει οριστικώς, αισθάνομαι την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθώ ως βουλευτής, ώστε ό,τι εις βάρος μου λέγεται να μην αντανακλά στην παράταξή μου, της οποίας τις πολιτικές επιλογές αταλάντευτα θα εξακολουθήσω να στηρίζω».

Σε δήλωσή του ο γγ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Τραγάκης ανέφερε ότι ο Κ. Κουκοδήμος επικοινώνησε μαζί του πριν καταθέσει την επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί. Με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι ισχυρή, διότι είναι συμπαγής και στηρίζεται στην ετυμηγορία των Ελλήνων». Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης ανακοίνωσε ότι με βάση το καταστατικό, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή «αίρονται αυτοδικαίως όλες οι κομματικές ιδιότητες και δράσεις, που απέρρεαν από το αξίωμά του».

Πάντως, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος επανήλθε στο βραδινό δελτίο του «Αλτερ», επιμένοντας στις καταγγελίες του για διαμεσολάβηση του βουλευτή σε «επιχείρηση συναλλαγής». «Ασφαλώς και θα επιμείνω, είπαμε μόνο την αλήθεια», είπε, αφήνοντας να αιωρείται ότι υπάρχουν και «ηχητικά ντοκουμέντα». Εκφράστηκε φιλικά για τον βουλευτή λέγοντας ότι «είναι το αρνί, δεν είναι ο λύκος».

  • Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, χαρακτήρισε την ανεξαρτητοποίηση Κουκοδήμου «θεατρική παράσταση», συνέχεια αυτής με το «δημοσιογραφικό απόρρητο» του Ανδριανού. «Ο ελληνικός λαός έχει αγανακτήσει. Δεν πάει άλλο», τονίζει, αποφεύγοντας όμως να ζητήσει τρόπο έκφρασης της αγανάκτησης...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ