Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Καμία κίνηση «καλής θέλησης» από την Αγκυρα

Διαψεύδει το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι δόθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό υπόσχεση για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, όπως έγραψε την περασμένη Τρίτη ο τουρκικός Τύπος

Καμία διάθεση για κίνηση «καλής θέλησης» προς την Ελλάδα δε δείχνει η Τουρκία και μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Μάλιστα, χτες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ φρόντισε να διαψεύσει δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Αγκυρα είναι έτοιμη να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Χτες ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δοθεί καμία υπόσχεση στην Ελλάδα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και υπογράμμισε ότι «είναι γνωστό πως οι μειονότητες στις δύο χώρες είναι από τα κύρια ζητήματα της ατζέντας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει δοθεί κάποια υπόσχεση. Ο εκπρόσωπος επισήμανε επίσης ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει στείλει σχετικό έγγραφο προς το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Ο Τούρκος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι «οι δυνατότητες λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη εξετάζονται εκ μέρους του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας και του υπουργείου Παιδείας», αλλά πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απόφαση».

Η «Χουριέτ», την περασμένη Τρίτη είχε γράψει ότι η Αγκυρα είχε δώσει υπόσχεση σχετικά με τη Χάλκη στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει και σχετικό έγγραφο προς τους στρατιωτικούς. Στο δημοσίευμά της, πάντως, η τουρκική εφημερίδα συνέδεε την επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης με την άδεια που υποτίθεται θα έδινε η ελληνική κυβέρνηση για τη λειτουργία «τουρκικής» οργάνωσης στη Θράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και από το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίστηκε πως κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού δε δόθηκε καμία τέτοια υπόσχεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ