Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Φωνή λαού ενάντια στη συμφωνία υποταγής στις ΗΠΑ

Αγρότες με τα τρακτέρ τους μπαίνουν στη μεξικανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση

Associated Press

Αγρότες με τα τρακτέρ τους μπαίνουν στη μεξικανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Χιλιάδες αγρότες, ακόμη και με τις οικογένειές τους, εργαζόμενοι, φοιτητές έδωσαν το παρόν στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην κεντρική πλατεία Σόκαλο της μεξικανικής πρωτεύουσας που αποτέλεσε και την κορύφωση των κινητοποιήσεων ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA-TLCAN).

Επί δύο ημέρες αγρότες, είτε με τα πόδια είτε με τα τρακτέρ τους, εισέρχονταν στην πρωτεύουσα από διάφορα σημεία και συγκεντρώνονταν σε δύο σημεία της πόλης. Ορισμένοι εξ αυτών δε, διήνυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα αφού ξεκίνησαν την πορεία τους πολλές μέρες πριν και διέσχισαν σχεδόν όλο το Μεξικό με στόχο να φτάσουν και να διαδηλώσουν στο Σόκαλο χτες, την ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την υπογραφή της «Εθνικής Συμφωνίας για τους Αγρούς», με την οποία ζητείται από τις κυβερνήσεις η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

«Χωρίς σιτηρά δεν υπάρχει πατρίδα» φώναζαν οι αγρότες, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», όταν ενώθηκαν με χιλιάδες εργαζόμενους, ανθρακωρύχους αλλά και δασκάλους, καθηγητές και δημόσιους υπάλληλους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πορεία διαμαρτυρίας και να φτάσουν στην κεντρική συγκέντρωση ώστε να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του Προέδρου Φελίπε Καλντερόν την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας. Συμφωνία που, όπως τονίζουν, γίνεται με όρους που είναι όροι υποταγής και θα προκαλέσουν την καταστροφή της εθνικής γεωργίας της χώρας. Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε από το Μεξικό, τον Καναδά και τις ΗΠΑ εξαλείφονται όλοι οι φόροι στις εισαγωγές, όπως του καλαμποκιού, των φασολιών, της σκόνης γάλακτος που, αντίθετα, επιδοτούνται από τις γειτονικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ