Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Δολοφονία βουλευτή «παγώνει» τις συνομιλίες

ΝΑΪΡΟΜΠΙ-ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Και δεύτερη δολοφονία βουλευτή του αντιπολιτευόμενου «Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος» σημειώθηκε χτες σε προάστιο της πόλης Ελντορέτ στη Δυτική Κένυα, προκαλώντας άμεσα προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων που γίνονται υπό την αιγίδα του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση του Προέδρου Μουάι Κιμπάκι.

Ο Νταβίντ Κιμουτάι Του είναι ο δεύτερος (απ' την περασμένη Τρίτη) βουλευτής της αντιπολίτευσης που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τροχονόμο ενώ ετοιμαζόταν να εισέλθει σε ξενοδοχείο συνοδευόμενος από γυναίκα αστυνομικό. Η Αστυνομία απέδωσε το έγκλημα σε ερωτική αντιζηλία αλλά δεν έπεισε τον αρχηγό του «Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος», Ράιλα Οντίνγκα, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνωμοσία με στόχο την κοινοβουλευτική αποδυνάμωση της πλειοψηφίας» του κόμματός του...

Γεγονός είναι πάντως πως η δολοφονία του Κιμουτάι Του προκάλεσε νέα σειρά επεισοδίων, συγκρούσεων και εμπρησμών στο Ελντορέτ και άλλα αστικά κέντρα της Δυτικής Κένυας από υποστηριχτές της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, χτες, κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κάλεσε τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Κένυα «να σταματήσουν τη βία στους δρόμους προτού είναι πολύ αργά». Ο Μπαν Γκι Μουν αναμένεται σήμερα να συναντηθεί στο περιθώριο της διάσκεψης με τον Κενυάτη Πρόεδρο, Μ. Κιμπάκι, και αργότερα να μεταβεί στο Ναϊρόμπι για συνάντηση με τον αρχηγό της κενυατικής αντιπολίτευσης Ρ. Οντίνγκα σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης.

Ο προεδρεύων της ΑΕ, Αλφα Κονάρε, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Κένυα καλώντας όλους τους Αφρικανούς ηγέτες να σταματήσουν «να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα» και να πάρουν μέτρα για τον τερματισμό της κρίσης, που μέσα σε ένα μήνα έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ατόμων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ