Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με στήριγμα την πολιτική του δικομματισμού

Προβληματισμοί τραπεζιτών για το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης, που δημιούργησαν οι ίδιοι, φορτώνοντας τις επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα

Με αποφασιστικό μοχλό τις διάφορες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του δικομματισμού οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι πέτυχαν να ξανοιχτούν στην ευρύτερη γειτονική περιοχή, όπου και απέσπασαν σημαντικά μερίδια αγοράς και κερδών.

Σε συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, έκανε λόγο για «σημαντικό περιφερειακό ρόλο» των ντόπιων τραπεζών, σημειώνοντας ότι στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχουν περίπου μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20%. Απαριθμώντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε όφελος των τραπεζιτών αναφέρθηκε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση τραπεζών και έκανε ειδική αναφορά στην «επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζοϋπαλλήλων», δηλαδή στην κυβερνητική παρέμβαση καρατόμησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τους επενδυτικούς κινδύνους για τις ντόπιες τράπεζες, στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, λέγοντας ότι «δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τραπεζικών συστημάτων άλλων χωρών». Προτεραιότητα της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τις πρώην ΔΕΚΟ και η επέκτασή του στα «νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ», ώστε, όπως ισχυρίστηκε, «να υπάρχουν αξιόπιστοι προϋπολογισμοί και ισολογισμοί σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εστιάζεται πλέον στις υποδομές, που ενδιαφέρουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το συνέδριο του Economist επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στις χρηματαγορές. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Π. Θωμόπουλος είπε πως την τελευταία 20ετία παρατηρείται αυξανόμενη συμμετοχή σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου, «κίνδυνος που δεν αξιολογήθηκε επαρκώς». Τραπεζίτης της «Morgan Stanley» δήλωσε ότι η «κρίση θα περάσει στην πραγματική οικονομία». Περίπου ίδιες είναι οι εκτιμήσεις του Α. Λαμφαλουσί, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής που αναμόρφωσε το πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το συγκεκριμένο στέλεχος δήλωσε ότι από την «δύσκολη κατάσταση θα βγούμε όχι πολύ γρήγορα και όχι αναίμακτα». Είναι δηλαδή φανερό ότι ετοιμάζονται να φορτώσουν τα αποτελέσματα της κρίσης, που οι ίδιοι δημιούργησαν, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ