Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ... ύψος του ο πληθωρισμός!

Διψήφια ποσοστά αύξησης των τιμών κατέγραψε η ΕΣΥΕ σε δεκάδες είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης

Στο 3,9% ...συγκρατήθηκε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ετήσιος πληθωρισμός το Γενάρη του 2008. Ωστόσο, οι συνέπειες της πραγματικής ακρίβειας - «εισαγόμενης» και εγχώριας - γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτες για τα λαϊκά νοικοκυριά σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και στα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ που δημοσιοποιήθηκαν χτες, σύμφωνα με τα οποία τα ποσοστά αυξήσεων των τιμών σε δεκάδες είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στο δωδεκάμηνο Γενάρης 2007 - Γενάρης 2008 ήταν διψήφιος αριθμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο διάστημα Γενάρης 2008 συγκριτικά με το Γενάρη του 2007, ακρίβυναν, μεταξύ άλλων:

  • Το πετρέλαιο θέρμανσης 35,4%.
  • Οι βενζίνες 20,1%.
  • Το σπορέλαιο 27,3%.
  • Τα νωπά φρούτα 27,3%.
  • Το βούτυρο γάλακτος και το φυτικό βούτυρο 27,7% και 13% αντίστοιχα.
  • Τα ζυμαρικά 22,3%.
  • Το αλεύρι 20,9%.
  • Το ψωμί και τα αυγά 14,5%.
  • Τα όσπρια 12,2% κλπ.

Πρόκειται για τις ενδεικτικά μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφηκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους των υπηρεσιών της Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς στον ίδιο πίνακα ακολουθούν και δεκάδες εμπορεύματα καθημερινής κατανάλωσης, στα οποία καταγράφονται αυξήσεις έως και 9%. Την ίδια στιγμή, η αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων παραμένει καθηλωμένη σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, με συνέπεια να μεγαλώνει συνεχώς η «ψαλίδα» μισθών - τιμών σε βάρος των μισθών. Και το άνοιγμα της ψαλίδας θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς κυβέρνηση και μονοπωλιακοί όμιλοι ετοιμάζονται να μετακυλίσουν και τα νέα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, μέσω των αθρόων ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, στο διάστημα Γενάρης 2008 προς Δεκέμβρη 2007, σημείωσε μείωση 0,3% (κυρίως λόγω των χειμερινών εκπτώσεων). Αντίθετα, ο επίσημος τιμάριθμος στο διάστημα Γενάρης 2008 προς Γενάρη 2007 σημείωσε αύξηση 3,9% και σε μέσα επίπεδα κατά 3%, έναντι αύξησης 2,7% και 3,2% τις αντίστοιχες περσινές περιόδους. Πάνω από το μέσο όρο (3%) του επίσημου τιμαρίθμου αυξήθηκαν οι τιμές στις ομάδες των ειδών και υπηρεσιών «Διατροφή» (5,5%), «Στέγαση» (9,7%), «Μεταφορές» (6%) και «Εκπαίδευση» (4,6%), που τα νοικοκυριά ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ