Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μνήμες του αντιφασιστικού αγώνα

Από τις εκδόσεις «ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ» στη σειρά Μαρτυρίες, κυκλοφορεί το βιβλίο της Μαίρης Παριανού «Μαρτυρίες από την Αντίσταση και τη φυλακή (1941 - 1945)». Η μαρτυρία της Μ. Παριανού αποτελεί σημαντική συμβολή στην ιστορία της Αντίστασης. Μας επιτρέπει να γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές από τη δράση της μυστικής αντιστασιακής οργάνωσης «Προμηθεύς II» και μας μεταφέρει ζωντανά την εμπειρία των γυναικών. Των γυναικών, που όπως και η Παριανού, εξορίστηκαν στις φυλακές της Γερμανίας και της Αυστρίας, υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία, βασανίστηκαν, έγιναν αντικείμενο «ιατρικών» πειραματισμών, αλλά διατήρησαν την αγωνιστικότητά τους και, όσες επιβίωσαν, έζησαν τον ενθουσιασμό της απελευθέρωσης από τα σοβιετικά στρατεύματα και την αγωνία της επιστροφής στην Ελλάδα.

Η συγκρότηση του Προμηθέα εντάσσεται στα σχέδια που ανέπτυξε η Βρετανία το 1940 με στόχο την εκτέλεση οργανωμένων δολιοφθορών εναντίον στρατιωτικών κυρίως στόχων, στις χώρες που κατείχε ή θα καταλάμβανε ο Αξονας. Αρχές του Φλεβάρη του 1943 εξαρθρώθηκε το δίκτυο της οργάνωσης και η Μ. Παριανού συνελήφθη.

Η Μαίρη Παριανού, όπως και οι περισσότεροι αγωνιστές, είχε πλήρη συνείδηση της ιστορικής σημασίας των γεγονότων και των πράξεών της. Στη μαρτυρία της αποτυπώνει την αίσθηση της διάρκειας του ιστορικού χρόνου και καταγράφει με λόγο άμεσο το κλίμα και τις συνθήκες της εποχής. Η μυστικότητα, η συνωμοτικότητα και η αγωνία χαρακτηρίζουν τη δράση του Προμηθέα, η συντροφικότητα, η διαβίωση στις φυλακές της Αθήνας, ο φόβος του άγνωστου και τα βασανιστήρια, η ζωή στις φυλακές και τα στρατόπεδα της Αυστρίας. Πάντα, όμως, με απόλυτη συνείδηση του αντιστασιακού χαρακτήρα του αγώνα, αγώνα συλλογικού, αντιφασιστικού, αλλά και αγώνα επιβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ