Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Αποκούμπι των εργαζόμενων στις καθημερινές μάχες

Επιβεβαιώνεται ότι η ταξική γραμμή πάλης είναι η μόνη ικανή να αποσπά κατακτήσεις

Από την «κατάληψη» στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα Βουλιαγμένης»
Από την «κατάληψη» στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα Βουλιαγμένης»
Καθημερινά και στην πράξη επιβεβαιώνεται η επιλογή χιλιάδων εργαζομένων στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία της Αθήνας να εμπιστεύονται το τιμόνι των σωματείων τους στα χέρια των ταξικών δυνάμεων. Με οργάνωση, αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας και την κυβερνητική πολιτική, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων του κλάδου, για τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους, για την αγωνιστική τους συσπείρωση και το συντονισμό της πάλης με σωματεία άλλων κλάδων της Αθήνας, με το ΠΑΜΕ.

Νέα ώθηση σ' αυτή την πρωτοπόρα δράση αναμένεται να δώσει η ενοποίηση των δυο σωματείων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό. Η τυπική διαδικασία της ενοποίησης των δυο σωματείων μπορεί να έγινε πρόσφατα, η ουσιαστική «ενοποίηση» όμως, με τις κοινές τους παρεμβάσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με κοινούς αγώνες, συγκρούσεις με την εργοδοσία μετράει πολύ περισσότερο καιρό.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο έκαναν μια σειρά παρεμβάσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, αποτρέποντας απολύσεις, επιβάλλοντας επαναπροσλήψεις κλπ. Γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι μόνο μέσα από την οργανωμένη αντίσταση, τη σύγκρουση με την εργοδοσία και τη διεκδίκηση αιτημάτων, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποσπούν κατακτήσεις.

Σημαντικές κατακτήσεις

Μια ιδιαίτερα σημαντική κατάκτηση πέτυχαν οι ταξικές δυνάμεις πρόσφατα, υποχρεώνοντας με τον αγώνα τους τη διαχειρίστρια εταιρεία στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», πολυεθνική «Starwood» («Στάργουντ»), να επαναπροσλάβει την Μερόπη Αλυκιώτη, εργαζόμενη στο συγκρότημα και συνδικαλίστρια στον κλάδο. Παράλληλα χτύπησαν στην πράξη το καθεστώς «ομηρίας» και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, που χρόνια τώρα έχει επιβάλλει στους εργαζόμενους του «Αστέρα» η εργοδοσία, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την ανοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών του επιχειρησιακού σωματείου και της Ομοσπονδίας.

Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, δίνοντας απανωτά χαστούκια στην εργοδοσία με απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις και πορείες μέσα στο συγκρότημα και με τη στήριξη και άλλων κλάδων εργαζομένων. Σαν αποτέλεσμα, οι συμβάσεις δεκάδων εργαζόμενων μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι έχει τελειώσει ο αγώνας, ώστε και ο τελευταίος εργαζόμενος στον «Αστέρα» να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Λίγες μέρες πριν, οι ταξικές δυνάμεις ενημερώθηκαν από εργαζόμενους ότι η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ακροπόλ» απολύει το μόνιμο προσωπικό και το αντικαθιστά με εργαζόμενες μέσα από συνεργεία και γραφεία υπό το καθεστώς άθλιων εργασιακών σχέσεων. Αμεσα, δεκάδες εργαζόμενοι μπήκαν μέσα στο ξενοδοχείο, τσαλάκωσαν τη βιτρίνα της χλιδής και απαίτησαν να σταματήσει αυτό το άθλιο καθεστώς. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να βάλει «φρένο» στο πλάνο απαλλαγής της από το μόνιμο προσωπικό και την αντικατάστασή του από εργολάβους.

Στριμώχνουν την εργοδοσία

Στις αρχές του Φλεβάρη η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Ηριδανός» απέλυσε από το ξενοδοχείο την καμαριέρα Φωτεινή Χάρντινα, δραστήριο μέλος του σωματείου, με το επιχείρημα της χαμηλής πληρότητας του ξενοδοχείου. Η παρέμβαση του Συνδικάτου ήταν άμεση. Δεκάδες συνδικαλιστές πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία μέσα στο ξενοδοχείο, αναγκάζοντας άμεσα τη διεύθυνση να ανακαλέσει την απόλυση και η εργαζόμενη να επιστρέψει στη δουλειά της.

Την ίδια μέρα ο εργοδότης καφετερίας στο Κολωνάκι ενημέρωσε μια σερβιτόρα ότι απολύεται. Η εργαζόμενη άμεσα ενημέρωσε το συνδικάτο το οποίο με παρέμβασή του απέτρεψε την απόλυση και η εργαζόμενη επέστρεψε κανονικά στη δουλειά της.

Μόλις λίγες μέρες πριν την ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου και απεργοί εργαζόμενοι εισέβαλαν στο «Αθενς Πλάζα» στο Σύνταγμα, απαιτώντας να επιστρέψει στη δουλειά του ο Φώτης Δράκος απολυμένος από το 2005 λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Παρέδωσαν μαζικά το μήνυμα στην εργοδοσία και προειδοποίησαν ότι θα επιστρέψουν άμεσα αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη της περιφρούρησης κόντρα στα απεργοσπαστικά σχέδια (2017-07-21 00:00:00.0)
Πλούσια συζήτηση μπροστά στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (2016-11-18 00:00:00.0)
Σάλπισμα καθολικής αντεπίθεσης (2011-11-25 00:00:00.0)
Ο επίμονος ταξικός αγώνας έφερε αποτέλεσμα (2009-06-09 00:00:00.0)
Γυρνάει στη δουλειά η απολυμένη μωρομάνα (2008-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ