Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η κοινωνιολογία και η νοσηλευτική στις ΗΠΑ

Επειδή τις προάλλες ο κ. Πρετεντέρης διαφήμιζε την ανεκτικότητα της αμερικανικής κοινωνίας μέσω του φυλετικού και θρησκευτικού πλουραλισμού των υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ, σήμερα η στήλη έρχεται να συμφωνήσει και επαυξήσει επί των εμβριθών αναλύσεών του, παραθέτοντας απτά παραδείγματα της κατάλυσης των διακρίσεων στην καθημερινότητα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Να σημειωθεί ότι τα παραδείγματα είναι από μια τυχαία αποδελτίωση τηλεγραφημάτων των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Μέσα σε μια μέρα λοιπόν (15/2) συνέβησαν τα εξής: Μια οικογένεια στο αλ-Χοουέιτζα στο δυτικό Κιρκούκ του Ιράκ ξεκληρίστηκε, περιλαμβανομένων και πέντε παιδιών, από αμερικανικά ελικόπτερα που βομβάρδισαν το σπίτι τους. Αυτό δείχνει ότι οι πλουραλιστικές ΗΠΑ δεν ανέχονται φυλετικές και ηλικιακές διακρίσεις στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πολύ περισσότερο όταν, «σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε απάντηση σε προηγούμενη επίθεση εναντίον αμερικανικών ελικοπτέρων». Προφανώς από τη μαμά και τα πέντε παιδιά της.

Ενας νεαρός «ντυμένος στα μαύρα» εισέβαλε σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου στο Νέκαλμπ του Ιλινόις και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας 18, πριν θέσει τέρμα στη ζωή του. Είναι προφανής η ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα: Μπορείς να φοράς μαύρα, να κυκλοφορείς με όπλο, να σκοτώνεις και μετά να αυτοκτονείς. Για να μη λένε μερικοί ότι οι ΗΠΑ σκοτώνουν νέους μόνο εκτός των συνόρων τους! Να σημειωθεί ότι ο νεαρός είχε σπουδάσει κοινωνιολογία στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Λες η πτυχιακή του να σχετιζόταν με προτάσεις για τη λύση του Ασφαλιστικού; Να σημειωθεί επίσης ότι την περασμένη βδομάδα μία φοιτήτρια νοσηλευτικής σκότωσε δύο γυναίκες και αυτοκτόνησε μπροστά στα μάτια «των έντρομων συμφοιτητών της» σε κολέγιο της Λουιζιάνα. Ποιος είπε ότι στις ΗΠΑ δικαίωμα οπλοχρησίας έχουν μόνο οι κοινωνιολόγοι; Εχουν και οι νοσηλεύτριες!

Η επόμενη είδηση αφορά στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των αστέγων από τον τυφώνα «Κατρίνα». Εκεί η ευαισθησία της αμερικανικής κυβέρνησης έφτασε στο απόγειό της: Αντί να τους στείλει οπλισμένους κοινωνιολόγους και νοσηλεύτριες προτίμησε πιο ...αργές διαδικασίες. Ετσι, τους παρείχε τροχόσπιτα που περιέχουν τη χημική ουσία φορμαλδεΐδη «σε ενδεχομένως επικίνδυνα επίπεδα». Στα τροχόσπιτα ζουν 114.000 άνθρωποι (σ.σ. πολλές χιλιάδες ακόμη προτίμησαν την οριστική εσωτερική μετανάστευση) και η έκθεσή τους στη φορμαλδεΐδη, μια ουσία που μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνους. Ετσι λύθηκε και το ζήτημα των αστέγων.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι γενικά ο ιμπεριαλισμός είναι ανεκτικός στη διαφορετικότητα και καταπολεμά διάφορα ταμπού. Για παράδειγμα, χτυπά τα εμπορευματικά πρότυπα της γυναικείας ομορφιάς και αναδεικνύει την «ομορφιά της διπλανής πόρτας» χρησιμοποιώντας σε επιτελικές θέσεις γυναίκες όπως η Θάτσερ, η Ολμπράιτ και η Ράις (η οποία είναι και μαύρη).


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ