Τρίτη 19 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες «παγώνουν» τη χώρα

Αποκλεισμένα παραμένουν 99 χωριά σε Εύβοια, Φωκίδα και Κρήτη. Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Καταστροφές σε καλλιέργειες

Η εικόνα αυτή στην Πετρούπολη, δείχνει την κατάσταση που επικρατούσε χτες στην πρωτεύουσα και στις γειτονιές της

ICON

Η εικόνα αυτή στην Πετρούπολη, δείχνει την κατάσταση που επικρατούσε χτες στην πρωτεύουσα και στις γειτονιές της
Δεκάδες αποκλεισμένα χωριά σε Εύβοια, Φωκίδα και Κρήτη, χωρίς φως και νερό. Αδιάβατοι δρόμοι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Πολυδιαφημισμένα έργα όπως η Αττική οδός και το αεροδρόμιο Σπάτων, εκτός λειτουργίας. Οι συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα γίνονταν μετ' εμποδίων. Ελλειψη συντονισμού και αντιμετώπισης της κατάστασης από την κυβέρνηση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νομαρχία και ΥΠΕΧΩΔΕ πετούσαν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για το ποιος είναι υπεύθυνος να ρίξει αλάτι σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας...

Αυτό ήταν το σκηνικό που συνέθετε την κατάσταση χτες, μετά την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου που εξακολουθεί να πλήττει Κρήτη, Κυκλάδες και Εύβοια, φανερώνοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έχουν αφήσει τη χώρα αθωράκιστη για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στην Αθήνα

Χωρίς λεωφορεία, για το μεγαλύτερο μέρος της μέρας, αλλά και με τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ να γίνονται με... δόσεις, είχε μείνει η Αθήνα. Οι περισσότεροι δρόμοι παρέμεναν μη προσβάσιμοι από αυτοκίνητα, ιδιαίτερα το πρωί. Μόνον όταν, μετά τις 11 π.μ., εμφανίστηκε ο ήλιος και άρχισαν να λιώνουν τα χιόνια, ήταν δυνατή η πρόσβαση σ' αυτούς.

Την ίδια στιγμή, ένα χρυσοπληρωμένο απ' τον ελληνικό λαό έργο, το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τέθηκε σε αχρηστία, αφού ακυρώθηκαν 160 πτήσεις. Δε συνέβη για πρώτη φορά. Στην κακοκαιρία του Φλεβάρη του 2004, το «Ελ. Βενιζέλος» είχε επίσης παραμείνει κλειστό. Και η «Αττική οδός» παρέμενε κλειστή για αρκετές ώρες, ιδιαίτερα το τμήμα της δυτικής περιφερειακής Υμηττού.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες επικρατούσε αλαλούμ αναφορικά με το ποιος φορέας είχε την αρμοδιότητα σε συγκεκριμένους κεντρικούς οδικούς άξονες, όπως για παράδειγμα στη λεωφόρο Κατεχάκη, μεταξύ της Νομαρχίας Αθηνών και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, ο νομάρχης Αθήνας Γ. Σγουρός σε τηλεοπτικό σταθμό είπε χαρακτηριστικά ότι είχε αλάτι, αλλά δεν το έριξε γιατί ο δρόμος ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ταλαιπωρία των οδηγών ήταν μεγάλη αφού η κυκλοφορία είχε διακοπεί από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι χτες το πρωί.

Προβλήματα στην κυκλοφορία και αποκλεισμούς είχαμε μετά την κακοκαιρία

ICON

Προβλήματα στην κυκλοφορία και αποκλεισμούς είχαμε μετά την κακοκαιρία
Χτες, αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα που κινούνταν στην οδό Σχιστού από την Ιερά Οδό προς Σχιστό Κορυδαλλού, στη Λ. Θρακομακεδόνων και στην επαρχιακή οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων στα Ανω Λιόσια και από το ύψος του «ΤΙΤΑΝ» προς Δερβενοχώρια.

Τα περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια δε διεξάγονταν λόγω των θυελλωδών ανέμων μέχρι χτες το απόγευμα. Τα μόνα που εκτελούσαν κανονικά τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό ήταν τα πλοία κλειστού τύπου ενώ κανονικά λειτουργούν οι πορθμειακές γραμμές με εξαίρεση της Θάσου - Κεραμωτής και Πρίνου - Καβάλας.

Ακόμα δυσκολότερη ήταν η κατάσταση στη Σαλαμίνα όπου αποκλείστηκε η περιοχή Πηλός του Δήμου Αμπελακίων και ο δρόμος στην Κακή Βίγλα στα Σελίνια. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στην Πετρούπολη κολόνες της ΔΕΗ έπεσαν λόγω του βάρους του χιονιού ενώ νωρίτερα στην Αγ. Παρασκευή, κορμοί δέντρων έπεσαν σε δρόμους και σταθμευμένα οχήματα.

Κλειστά, λόγω του παγετού, θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στην Αττική, στην Εύβοια και σε κάποιες περιοχές της Κρήτης.

Η ΕΥΔΑΠ φοβάται μήπως επαναληφθεί το φιάσκο του Φλεβάρη του 2004, όταν το μισό σχεδόν Λεκανοπέδιο Αττικής έμεινε χωρίς νερό, μετά τις χιονοπτώσεις. Ετσι κάνει έκκληση στους καταναλωτές «αφ' ενός να ελέγχουν επιμελώς τα δίκτυα των υδραυλικών εγκαταστάσεων των κατοικιών τους και αφ' ετέρου να μην κάνουν άσκοπη χρήση του νερού και κυρίως με λάστιχο, για την απομάκρυνση του πάγου ή του χιονιού από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τις βεράντες, τις αυλές και τα αυτοκίνητα».


ICON

Αύξηση μέχρι και 40% των περιστατικών παρουσιάστηκε χτες στις ορθοπεδικές κλινικές των εφημερευόντων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου λόγω καταγμάτων άνω και κάτω άκρων από πτώσεις λόγω της ολισθηρότητας του εδάφους. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας παρέμεινε σε 24ωρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αποκλεισμένα χωριά

Μέχρι και χτες τα αποκλεισμένα χωριά σε Εύβοια, Φωκίδα καθώς και σε ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου και Κρήτης ήταν 99, από 150 που ήταν το Σαββατοκύριακο. Οι διακοπές ρεύματος προκάλεσαν πρόσθετα προβλήματα, ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνοι ήταν χτες οι δρόμοι στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω των συνθηκών παγετού που επικρατούσαν τις πρωινές ώρες (σε Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη με θερμοκρασίες που είχαν πέσει ακόμα και στους -12). Σημαντικές είναι και οι ζημιές σε καλλιέργειες - κυρίως σε λαχανικά.

Τα σχολεία στους Νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών άνοιξαν μια ώρα αργότερα με απόφαση των Νομαρχών των τριών νομών.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισε η Εύβοια. Ακόμα και χτες, αρκετά ήταν τα χωριά που έμειναν αποκλεισμένα από το υπόλοιπο νησί με ορισμένα από αυτά να μην έχουν για περισσότερες από 48 ώρες ρεύμα. Ορισμένα από αυτά, είναι χωριά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπως η Σέττα και τα Μανίκια. Η πυροσβεστική κλήθηκε να συνδράμει για μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία.

Σε Πελοπόννησο - Κρήτη

Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελαιοδέντρων σε περιοχές της Λακωνίας, της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Αχαΐας τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, εκτιμούν γεωπόνοι και αγρότες, μετά τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών και του παγετού. Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί τις επόμενες ημέρες καθώς ακόμα είναι νωρίς για την ακριβή αποτίμηση της καταστροφής.

Σε αρκετά χωριά της Ανατολικής Πελοποννήσου και της Αχαΐας που ήταν αποκλεισμένα το Σαββατοκύριακο, αποκαταστάθηκε από χτες το μεσημέρι, η οδική σύνδεση.

Αποκλεισμένα παρέμεναν μέχρι και χτες το απόγευμα 54 χωριά στα Χανιά, 26 στο Ηράκλειο, 25 στο Λασίθι και 5 στο Ρέθυμνο, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνταν τα οχήματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην ηλεκτροδότηση σε πολλά χωριά του νησιού, ιδιαίτερα στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία και στις καλλιέργειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας νεκρός και ένας σε κρίσιμη κατάσταση στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν(2019-12-31 00:00:00.0)
Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα(2008-01-03 00:00:00.0)
«Πολεμάμε μόνοι μας το χειμώνα...»(2006-02-10 00:00:00.0)
Πολιτική που «παγώνει» τα λαϊκά συμφέροντα(2006-01-26 00:00:00.0)
«Παρέλυσε» ακόμη και η πρωτεύουσα(2002-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ