Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Αφρική

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Νέα στρατιωτικά «συμβόλαια» και σχέδια δήθεν εκσυγχρονισμού του νεοαποικιοκρατικού ρόλου της Γαλλίας και περαιτέρω οικονομικής διείσδυσης γαλλικών επιχειρηματικών κολοσσών στην Αφρική μετέφερε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε ταξίδια αστραπή που έκανε σε Τσαντ και Νότια Αφρική.

Μιλώντας στο νοτιοαφρικανικό Κοινοβούλιο ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η Γαλλία θα επαναδιαπραγματευτεί όλες τις «αμυντικές συμφωνίες» (δηλαδή τα συμβόλαια στήριξης δικτατοριών, υποκίνησης πολέμων κλπ. σε πρώην αποικίες) στην Αφρική για να αντανακλούν «τη σημερινή Αφρική και όχι εκείνη του παρελθόντος». Χαρακτήρισε «αδιανόητο» «να σύρεται» ο γαλλικός στρατός σε εσωτερικές συγκρούσεις αφρικανικών χωρών λέγοντας ότι θα ήθελε «να προωθήσει περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία». Βεβαίως και ο Σαρκοζί δεν είπε ότι θα καταργήσει τις τέσσερις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί η Γαλλία στο Τζιμπουτί, στο νησάκι Ρεουνιόν του Ινδικού, στη Σενεγάλη και στην Γκαμπόν. Ούτε ότι θα πάρει τους χιλιάδες Γάλλους στρατιώτες που διατηρεί σε Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστού και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ενδιαφέρον στοιχείο της επίσκεψής του στη Ν. Αφρική ήταν ότι ο Σαρκοζί συνοδεύτηκε από κουστωδία 40 Γάλλων επιχειρηματιών, ανάμεσά τους ο διευθυντής του ενεργειακού κολοσσού AREVA που πέτυχε την κατασκευή του πυρηνικού ενεργειακού σταθμού Κέμπεργκ και που ανταγωνίζεται αμερικανικό κονσόρτσιουμ επιχειρήσεων με επικεφαλής την εταιρεία «Ουεστινγκχάουζ» που εποφθαλμιά επίσης την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Ν. Αφρική.

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε το Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τάμπο Μπέκι, ότι την άλλη βδομάδα θα στείλει στη χώρα ομάδα μηχανικών για να βοηθήσει στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που αντιμετωπίζει από την αρχή του χρόνου η χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ