Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ
Υποκριτικές «αντιδράσεις» των ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χωρίς χρονοδιάγραμμα είναι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ, σύμφωνα και με την ηγεσία της Τουρκίας, που υπογράμμισε σε όλους τους τόνους, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της μόλις πετύχει πλήρη διάλυση των βάσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Μετά και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης της Βαγδάτης στην τουρκική εισβολή, που ανέφεραν ότι παραβιάζεται η εθνική κυριαρχία του Ιράκ, οι ΗΠΑ, που έδωσαν αρχικά το πράσινο φως για την επέμβαση, τώρα δήθεν καλούν την Αγκυρα, να αποχωρήσει...

Οπως δήλωσε, χτες, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι εν εξελίξει επιχειρήσεις «πρέπει να είναι όσο το δυνατό συντομότερες και ακριβέστερες σε στόχους», ενώ σε συνομιλίες του με τον στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποβάθμισε τις όποιες διαφορές τονίζοντας τα «κοινά συμφέροντα» Αγκυρας - Ουάσιγκτον και υπογραμμίζοντας ότι δε θα διακοπεί η ροή πληροφοριών για το ΡΚΚ... Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία αν θέλει να θέσει τέλος στην τρομοκρατική απειλή πρέπει εκτός από τη στρατιωτική επέμβαση να λάβει και πολιτικο - οικονομικά μέτρα πίεσης του ΡΚΚ.

Αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων το «συντομότερο δυνατόν»,... ζήτησε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν, κατηγόρησε την Τουρκία για επεκτατισμό, λέγοντας ότι «δεν έχουμε πειστεί εάν οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν πραγματικά το PKK ή στρέφονται πραγματικά κατά της περιοχής του Κουρδιστάν στο Ιράκ», καθώς οι επιθέσεις καταστρέφουν και υποδομές ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους...

Απαντώντας στον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Γ. Μπουγιούκανιντ επανέλαβε ότι «η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια μέρα ή σε έναν χρόνο», καθώς ο «σύντομος χρόνος είναι σχετική έννοια».

Μπους: «Δεν αποχωρούμε απ' το Ιράκ»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου απέρριψε «την παλαιά έκκληση για αποχώρηση» από το Ιράκ και κάλεσε το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει πλήρως τον πόλεμο. Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα σκότωσαν εν ψυχρώ έναν Ιρακινό που πλησίαζε σε σημείο ελέγχου στην Μπακούμπα... αφού τον δολοφόνησαν ανακάλυψαν ότι αυτό που φούσκωνε κάτω από το σακάκι του και αυτόματα τον έκανε «ύποπτο τρομοκράτη» ήταν ο γύψος από το σπασμένο του χέρι, όπως ανέφερε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής, που καταγράφεται στον καθημερινό απολογισμό των νεκρών: Την Τετάρτη 18 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες ενώ ο χτεσινός παρέμενε ανοιχτός ως αργά τη νύχτα. Τέλος, δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας έχουν παρθεί στην Καρμπάλα, λόγω της σιιτική γιορτής του Αρμπάιν, αλλά και εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ