Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το κόστος της οικοδομής

Κατά 10% με 15% αυξήθηκε το κόστος οικοδομής μόνο κατά τους τελευταίους 18 μήνες, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Πέρα από τα οικοδομικά υλικά, που έχουν τραβήξει την ανηφόρα, καθώς αυξάνονται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τον πληθωρισμό, σημαντικές αιτίες είναι:

  • Η αύξηση της τιμής της γης, καθώς το κόστος του οικοπέδου αντιπροσωπεύει πλέον το 45-55% του συνολικού κόστους για έναν κατασκευαστή.
  • Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και γενικότερα η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων: Το κράτος υπολογίζεται ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει εισπράξει από τη φορολογία στα ακίνητα (σ.σ. τα επιβαρύνουν συνολικά κάπου 32 φόροι και τέλη) πάνω από 6,4 δισ. ευρώ!

Και ενώ η εξασφάλιση κατοικίας για το λαό γίνεται ακόμη πιο απρόσιτη, η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την εμπορευματοποίηση της γης, προς όφελος των κερδοσκόπων, ενώ αρνείται να εφαρμόσει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα λαϊκής στέγασης, παρά τα τεράστια έσοδα που εισπράττει από τη φορολογία ακινήτων. Ακόμη και με αυτά, καλύπτει τις «μαύρες τρύπες» από τις φοροαπαλλαγές που προσφέρει αφειδώς στο μεγάλο κεφάλαιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ