Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ» ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Ιμπεριαλιστικό πολυ-εργαλείο για το «σχέδιο Αχτισαάρι»

«Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης». 'Ετσι λέγεται το νέο εργαλείο στα χέρια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ για την εφαρμογή του «σχεδίου Αχτισαάρι» στο «ανεξάρτητο» ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο που έχουν στήσει στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, παρά την εύηχη ονομασία της, η «Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης» κάθε άλλο παρά διεθνής είναι. α) Διότι απαρτίζεται από καμία 15αρία χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ που αναγνώρισαν το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, όπως η Αυστραλία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Φιλανδία, η Ουγγαρία, η Ελβετία, η Τουρκία. β) Δημιουργήθηκε με το έτσι θέλω των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και όχι βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην ουσία, η «Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης» που συνήλθε την περασμένη Πέμπτη στη Βιέννη- όπως και η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ EULEX- παραβιάζουν την απόφαση 1244 του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο που αναγνωρίζει την περιοχή αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και θεωρεί ως μόνη νόμιμη αρχή διοίκησης του προτεκτοράτου την αποστολή του ΟΗΕ, UNMIK.

Η αποστολή της «Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης» δεν είναι κρυφή, παρά τη μυστικοπάθεια που κάλυψε την πρώτη της συνεδρίαση στη Βιέννη: Είναι η «πλήρης» εφαρμογή του «σχεδίου Αχτισαάρι», όπως είπε προ ημερών ο επικεφαλής της στο Κοσσυφοπέδιο (κατά «σύμτπωση» και επικεφαλής της EULEX), Ολλανδός «διπλωμάτης» Πίτερ Φέιθ. Δηλαδή; Μεταξύ άλλων και η αποτροπή οιασδήποτε απόπειρας των Σέρβων να διαχωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο σε βόρειο σερβικό και νότιο αλβανικό τομέα... Πράγμα που σημείωσε απ'την πλευρά του, προχτές, και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς που εξέφρασε την πλήρη αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε προσπάθεια «διαμελισμού» του «νέου κράτους στο Κοσσυφοπέδιο», λοιδωρώντας παράλληλα τη σερβική κυβέρνηση για «εθνικισμό» και για «προσκόλληση στα γεγονότα του '90»...

Τσιμουδιά απο τον ΓΓ του ΟΗΕ

Όμως, το «περίεργο» σ' αυτή την υπόθεση δεν είναι η απρόκαλυπτη στάση Αμερικανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων αλλά η σιωπή ιχθύος που τηρεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος δεν έχει ψελλίσει ούτε λέξη ενάντια στην παραβίαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών απ'τις ΗΠΑ και όσες άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει σαν «ανεξάρτητο» το Κοσσυφοπέδιο. Το μόνον που έχει κάνει ως τώρα ο Μπαν Γκι Μουν είναι να «διευκρινήσει» πως η αποστολή του ΟΗΕ, UNMIK, θα εξακολουθήσει την παραμονή της στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με την απόφαση 1244... Αρνήθηκε να καταδικάσει την ανάπτυξη της παράνομης αποστολής EULEX απ' την ΕΕ και σιώπησε το ίδιο ένοχα αρνούμενος να απορρίψει τη λεγόμενη «Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης»...

Την ίδια ώρα η προσπάθεια Αμερικανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων να «επιχρυσώσουν» νομικά το νέο σκέλος της παράνομης επέμβασής τους στο Κοσσυφοπέδιο εντείνει τις αντιδράσεις Σερβίας και Ρωσίας.

Ο υποψήφιος και πιθανότερος νικητής των σημερινών ρωσικών προεδρικών εκλογών Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως η αναγνώριση του Κοσσσυφοπέδιου απ΄τις ΗΠΑ έθεσε την Ευρώπη σε τόσο δύσκολη κατάσταση, που απειλείται με φωτιά ακόμη και εάν ανάψει μόνον ένα σπίρτο... Φυσικά τα κίνητρα της σημερινής Ρωσίας σχετίζονται με την συμμετοχή στον ενδοιμπεριλαιστικό ανταγωνισμό και τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα ξανακάλεσε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και να αποκαταστήσουν την έννομη τάξη στα Βαλκάνια.

Παράλληλα εντάθηκαν και οι αντιδράσεις των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, στελέχη των οποίων μέσα στην περασμένη βδομάδα: α) Ζήτησαν την επιστροφή των Ρώσων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο για να προστατεύσουν τον σερβικό και άλλο μη αλβανόφωνο πληθυσμό. β) Δεκάδες αστυνομικοί αρνήθηκαν να υπακούσουν σε εντολές απ? τη διοίκηση της κοσσοβάρικης αστυνομίας και να μεταβούν στους τόπους δουλειάς δείχνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Πρίστινας. γ) Εκατοντάδες δικαστικοί υπάλληλοι ζήτησαν την επαναπρόσληψή τους απ?τη διοίκηση του ΟΗΕ θεωρώντας παράνομη την επικείμενη ανάπτυξη της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής, EULEX, της ΕΕ...

Τέλος, ο απόηχος της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι ο μόνος λόγος για έντονες «αναταράξεις» στη σερβική κυβέρνηση. Πέρα απ' το όποιο μέλλον των σχέσεων του Βελιγραδίου με την ΕΕ, έχουν ξεσπάσει έντονες διαφωνίες ανάμεσα στους φιλοδυτικούς υπουργούς και τον πρωθυπουργό Κοστούνιτσα με αφορμή την πρόταση των πρώτων να σταματήσουν την εξυπηρέτηση του 1,2 δις εκατομμυρίων δολαρίων εξωτερικού χρέους του Κοσσυφοπεδίου επειδή θεωρούν την επαρχία «χαμένη».


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ