Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΖΕΪΜΣ Σ. ΣΤΡΑΟΥΣ
Οταν έφυγε η Γκρέις

Ο άνθρωπος παθαίνοντας μαθαίνει! Κάποιοι, βέβαια, παθαίνουν, αλλά δε μαθαίνουν! Και αυτό που έπαθαν θα το ξαναπάθουν! Μέχρι να καταστραφούν ολοκληρωτικά. Μια τέτοια περίπτωση είναι και του κεντρικού ήρωα της ταινίας. Ο οποίος ξαφνικά μαθαίνει ότι η γυναίκα του σκοτώθηκε στο Ιράκ όπου υπηρετούσε! Αντί, λοιπόν, αυτός ο χαμός να σταθεί αφορμή για να αναρωτηθεί, τι ήθελε η γυναίκα μου στο Ιράκ, τι θέλει η πατρίδα μου στο Ιράκ, συνέχισε να εκθειάζει την τόλμη της και τον πατριωτισμό της! Ο κύριος αυτός έχει δυο κορίτσια. Δυο μελλοντικά θύματα, ενός μελλοντικού πολέμου της πατρίδας του.

Η ταινία «Οταν Εφυγε η Γκρέις» σίγουρα γυρίστηκε από κάποιο γραφείο προπαγάνδας! Σχεδόν χωρίς προσχήματα δικαιολογεί την παρουσία του αμερικάνικου στρατού σε ολόκληρο τον κόσμο: «Εχουμε παντού δικούς μας για να προλαβαίνουν το κακό», λέει ο κεντρικός ήρωας στις κόρες του! Καμία κριτική. Καμία μεταμέλεια!

Η Αμερική ωστόσο, όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει, έχει μεγάλο πρόβλημα. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει κάθε δημοσιότητα γύρω από τα φέρετρα των σκοτωμένων φαντάρων της. Θέλει να κρατήσει τους θανάτους μυστικούς. Ο πόνος, όμως, και ο φόβος δεν κρύβεται. Πεντακόσιες χιλιάδες αμερικάνικες οικογένειες ζούνε με την αγωνία της κακιάς είδησης. Η «Γκρέις», με τις όποιες δυνάμεις της, προσπαθεί να λειτουργήσει σαν τονωτικό!

Ενας πατέρας (ο μέσος Αμερικάνος) μεγαλώνει τις δυο κόρες του. Η γυναίκα του πολεμάει στο Ιράκ. Κάποια μέρα φτάνει η είδηση. «Η ηρωική υπαξιωματικός του αμερικάνικου στρατού έπεσε ηρωικά»! Ο Μέσος Αμερικάνος (παίζεται άριστα από τον Τζον Κιούζακ) μένει αποσβολωμένος. Ενώ το είχε υπόψη του, δεν το περίμενε! Στην παραζάλη του, παίρνει τις δυο κόρες του και τις πάει «εκδρομή», μέχρι να βρει τον τρόπο να τους πει την αλήθεια!

Η «εκδρομή» πιάνει ολόκληρη την ταινία. Μια ταινία πολύ χαμηλών τόνων, καλογυρισμένη, με πολύ καλή μουσική επένδυση (Κλιντ Ιστγουντ). Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, δεν ακούγεται ούτε μια κουβέντα κατά του πολέμου. Κατά του άδικου και επιθετικού πολέμου. Μένοντας, τάχα μου, στο προσωπικό δράμα, δεν κάνει ούτε μια προσπάθεια πολιτικής ερμηνείας αυτής της κατάρας. Επίσης, δε βάζει ούτε καν σε συζήτηση τις πληγές που έχει προκαλέσει η Αμερική στον αντίπαλο! Λες και στο Ιράκ σκοτώνονται μόνον Αμερικάνοι! Ενας Αμερικάνος προς 50.000 Ιρακινούς είναι η αναλογία!

Και ενώ η ταινία δεν κάνει καμία κριτική, κάνει ό,τι μπορεί για να ηρωοποιήσει την υπαξιωματικό και στο πρόσωπό της κάθε Αμερικάνο φαντάρο! Και ενώ διατείνεται ότι γυρίστηκε για να δημοσιοποιήσει και να τιμήσει τους σκοτωμούς των Αμερικάνων στρατιωτών στο Ιράκ και αλλού, στην ουσία, τους απαξιώνει και αυτούς. Αφού δεν καταγγέλλει το θάνατό τους. Αντίθετα, χρυσώνει αυτούς τους θανάτους με το στεφάνι του πατριωτικού χρέους.

Παίζουν: Τζον Κιούζακ, Αλεσάντρο Νιβόλα, Σίλαν Ο' Κιφ, Γκρέισι Μπέντναρτσικ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ